Vd för muslimsk friskola tagen i förvar
Abdel-Nasser El Nadi, vd för den muslimska friskolan Vetenskapsskolan, har tagits i förvar av Migrationsverket. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Under senaste veckorna har fyra framträdande personer i den radikala islamistiska miljön tagits i förvar av Migrationsverket. Nu har ytterligare en person hämtats in. Det rör sig om 54-årige Abdel-Nasser El Nadi, vd för den muslimska friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg. Det rapporterar Expressen och stiftelsen Doku.

Det var på onsdagen som Säkerhetspolisen tog in honom. Han är därmed den femte personen inom den radikala jihadistmiljön som har frihetsberövats på kort tid.

Abdel-Nasser El Nadi har tidigare fått kritik för sina kopplingar till den islamistiska extremismen och jihadistiska miljön i Göteborg och Västsverige.

I Försvarshögskolans rapport, ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”, nämns den omstridda Vetenskapsskolan flera gånger. Säpo har också besökt skolan efter att det har framkommit att personal har kopplingar till jihadistisk extremism.

Radikal vd vill expandera skolverksamhet

Tidigare har Migrationsverket med hjälp av Säpo frihetsberövat Gävleimamen Abu Raad och hans son, imamen Hussein Al-Jibury i Umeå och Västeråsimamen Fekri Hamad.

På onsdagen hämtades Abdel-Nasser El Nadi in av Säkerhetspolisen. Under torsdagen fattade Migrationsverket beslut om att han skulle tas i förvar.

Tidigare har Skolinspektionen riktat hård kritik mot Vetenskapsskolan för sin undervisning, bland annat för sina religiösa inslag. På förskolan sjöng barnen Idas sommarvisa. Men den fick en ny text så att refrängen blev: ”Allah gör så att blommorna blommar”.

Friskola hade avtal om islamsk lag

Skolan har också fått kritik för den bristande sexualundervisningen och att pojkar och flickor ska sitta åtskilda. Eleverna fick under ett särskilt pass lära sig att tjejer ska ha slöja och inte vara offentliga.

Enligt Expressen har El Nadi förnekat kopplingar till den jihadistiska miljön eller att han har extremistiska sympatier. Han kommer ursprungligen från Egypten och kom till Sverige 1992. Säpo har nekat honom svenskt medborgarskap flera gånger. 2007 och 2011 ansökte han hos Migrationsverket. Båda gångerna fick han avslag.