En tredje imam har omhändertagits av Migrationsverket
En tredje imam har nu omhändertagits av Migrationsverket. Foto: Epoch Times-arkivbild


Tidigare har den radikale imamen Abu Raad i Gävle gripits av Säpo. Och nyligen togs en muslimsk ledare i Umeå i förvar. Nu har en tredje imam från Västerås, Fekri Hamad, hämtats till Migrationsverkets förvar, skriver Expressen.

Säpo slog till på tisdagen och hämtade honom i Västerås. Enligt tidningen har Hamad palestinsk bakgrund. Migrationsverket bekräftar för Expressen att man fattade beslutet om förvar den 7 maj.

Att just Säpo gripit tre personer under en kort period beror främst på tre saker, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Säpo vill begränsa tillväxten i de radikala miljöerna som finns i Sverige. Det andra är att Säpo vill testa lagstiftningen och det tredje är att gripandena sätter press på fyrtornen som är avgörande i de här miljöerna. Det är ett sätt att ta väck de värsta aktörerna, säger han till tidningen. 

Säkerhetspolisen vill dock inte uttala sig om enskilda personer. Myndighetens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin.

Säpo:s pressekreterare Gabriel Wernstedt skriver i mejl till Expressen att man vill minska tillväxten av de våldbejakande extremistmiljöerna och under våren har man därför ”riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering”.

Enligt Magnus Ranstorp är Fekri Hamad och Abu Raad ett radarpar och tillsammans har de försökt att få inflytande i vissa moskémiljöer. Båda nämns också i Försvarshögskolans rapport, ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”.

Hamad är en central person i Västerås och är också verksam som imam i Fagersta. Han benämns i rapporten som ”en av de mest benhårda salafisterna i Sverige” och ”dyker upp som gubben i lådan i olika radikala sammanhang”.

Den radikale Västerås-imamen Fekri Hamad. Foto: Skärmdump/Youtube

För några år sedan hade Fekri Hamad och Abu Raad långt gångna planer på att starta ett salafistiskt center i Sverige genom Västerås islamiska center. Bland annat var tanken att ett 40-tal imamer från främst Saudiarabien skulle knytas till centret. På så vis skulle de ”bo i Västerås i kortare perioder för att predika och sprida sitt budskap på olika sätt”.

Den andra person som togs i förvar på torsdagen i Umeå är, enligt Expressen, den 48-årige imamen Hussein Al-Jibury.