Västra Götalandsregionen förlänger de särskilda rekommendationerna fram till den 1 april.
– Vi kan inte ropa hej än, det här är inte på något sätt över ännu. Vi står och väger, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.
Smittspridningen minskade förra veckan i regionen med 18 procent. Men det är från en hög nivå med en ökning på 25 procent veckan innan. Möjligen en effekt av alla sportlovsresor. I ett längre perspektiv ligger regionen på en platå.
– Men vi är på för höga nivåer. Det är nu vi har chans att påverka att det inte drar iväg och att får en jättestor tredje våg. Det är mycket svårare när vi väl är där, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland på regionens digitala presskonferens på onsdagen.
Därför förlänger regionen de särskilda rekommendationerna fram till den 1 april, samtidigt som de lättar något vad gäller råden för gymnasieskolorna och tillåter nu en tredjedel av eleverna i skolan samtidigt mot tidigare 20 procent.
– Vi vill hålla nere rörlighet och trängsel men vi öppnar upp mer. Vi vågar inte rekommendera en för stor öppning för det kan dra i gång en större smittspridning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Trycket på vården är fortsatt högt.
– Vi har motsvarande 15 hela vårdavdelningar med covidpatienter. Vi ligger inte långt från de nivåer vi hade när det var som värst i våras, säger Ann Söderström.
Totalt ligger 289 patienter inlagda för sjukhusvård av vilka 46 vårdas på intensivvårdsavdelningar (iva).
Två faktorer påverkar om kurvan kommer att vända uppåt igen eller kan pressas ner: att rekommendationerna följs och att vaccinationerna fortsätter i oförminskad takt.
Regionen ser tydliga effekter av vaccineringen.
– Vi ser på äldreboenden vilken fantastisk skillnad det har gjort, säger Thomas Wahlberg.
Vaccinsamordnaren Kristine Rygge säger att det stora problemet med vaccinet är tillgången på doser. Just nu får regionen omkring 50 000 i veckan.
– Får vi vaccinet i den takten vi får nu så kommer vi inte att nå målet. 50 000 i veckan räcker inte långt. Vi skulle behöva minst dubbelt så mycket, helst 150 000 doser i veckan, säger hon.
Men hon ser flera positiva signaler.
– De senaste veckorna har vaccinationsviljan ökat och vi upplever inte att folk tackar nej som de gjorde för några veckor sedan, säger hon.
(Jonas Dagson/TT)
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: