Miljöinspektörer har hittat hudblekande krämer som innehåller kvicksilver. Nu varnar Läkemedelsverket för produkterna som hittades i en butik i Malmö.
Enligt Josefin Liljeteg på Läkemedelsverket är detta något av det mest allvarliga de har sett.
– Vi fick veta via ett gemensamt varningssystem att man hittat sådana här produkter i Norge. Vi tipsade miljöinspektörerna i Malmö som är väldigt duktiga och de hittade samma produkter där, säger hon.
Kvicksilver är förbjudet att använda i kosmetiska produkter och får inte säljas i Sverige och inom EU eftersom ämnet kan ge allvarliga skador på njurarna och på nervsystemet.
Barn kan drabbas
Enligt Läkemedelsverket visar flera studier att konsumenter som använder de här produkterna riskerar att drabbas av kvicksilverförgiftning. Eftersom kvicksilvret frigörs i luften kan även personer i samma hushåll drabbas av förgiftning.
Kvicksilver har till exempel upptäckts i urinen hos barn till personer som använder produkterna.
– Det har varit förbjudet länge i Sverige och det har nog inte gjorts något beslag det senaste decenniet. Det är vanligt med hudblekande krämer som innehåller hydrokinon som också är förbjudet, men kvicksilver var oväntat.
– Man kan inte lita på produkternas innehållsförteckning, det står inte att de innehåller kvicksilver, säger Josefin Liljeteg.
Eftersom kvicksilver lagras i kroppen är det farligt även i små doser. När norrmännen analyserade produkterna som beslagtagits där, så visade de sig innehålla mycket höga halter, med nära 30 milligram kvicksilver per gram kräm.
Krämerna importeras
Krämerna kommer in i landet via postförsändelser, privatpersoner eller importörer av kosmetiska produkter från tredje land.
– Man kan aldrig veta helt säkert, men det är inte omöjligt att de här produkterna finns på fler ställen i Sverige än i Malmö, säkert i flera större städer, säger Josefin Liljeteg.
Under den gångna hösten har Tullverket kunnat se en ökande trend med hudblekande produkter som beställts från utlandet. De har beslagtagit produkter som innehåller det hudblekande ämnet hydrokinon.
(Lisa Andersson/TT)