En internationell storm har blåst upp efter att Australien som första land börjat kräva att Facebook ersätter nyhetsmedier för att man använder deras material. Sedan Facebook strypt nyheter för användare i Australien har det kommit reaktioner från hela världen.
Facebook började i förra veckan att blockera användare och företag i Australien från att distribuera eller se nyhetsinnehåll. Det är resultatet av ett lagförslag i Australien från slutet av förra året, som innebär att Google och Facebook måste sluta avtal med nyhetsorganisationer, så att företaget inte längre kan tjäna pengar på innehåll skapat av dessa utan att betala dem någonting.
Facebook har kommenterat att den föreslagna lagen, som tros kunna antas i slutet av februari, ”fundamentalt missförstår relationen mellan vår plattform och publicerare som använder den för att dela nyhetsinnehåll”. Enligt Facebook tjänar publicisterna på det nuvarande ”värdeutbytet”, men uppger inte hur mycket Facebook beräknar att man tjänar på nyheterna.
Australierna kommer fortfarande att kunna använda Facebook för aktiviteter som inte innefattar nyheter. Även Google kommer att påverkas av lagen, och företaget har hotat med att stänga av sin sökmotortjänst i Australien. Google har dock börjat sluta avtal med stora australiska nyhetsaktörer.
Om lagen träder i kraft kommer den att skapa ett ramverk för de nyhetsmedier som omfattas av den att förhandla med Google och Facebook för att få betalt för sitt innehåll. Teknikjättarna skulle då få tre månader på sig att förhandla fram ett avtal med medieföretagen.
Nyheten om Facebooks agerande skapade reaktioner bland världens politiker på högsta nivå. Den amerikanske kongressledamoten David Cicilline, som leder det utskott som bland annat hanterar antitrustlagar, twittrade att Facebook nu visat att man inte är kompatibel med demokratier.
”Att hota ett helt land för att tvinga dem att gå med på Facebooks villkor är det yttersta medgivandet av att man besitter monopolmakt”, skrev Cicilline. Han är en högljudd kritiker av de stora teknikföretagen.
En talesperson för den brittiska regeringen säger till Epoch Times att de uppmanar Facebook och den australiska regeringen att hitta en lösning, och beklagade de konsekvenser Facebooks agerande kan få under pandemin.
– Det är livsviktigt att människor kan få tillgång till korrekta nyheter och information från flera källor, särskilt under en pandemi, sade talespersonen.
Reuters rapporterar att den kanadensiske ministern Steven Guibeault, som i nuläget skriver på en liknande lagstiftning för Kanada, fördömde Facebooks agerande. Det kommer dock inte hindra Kanada från att gå vidare.
– Jag tror att vi snart kommer ha 5, 10, 15 länder som antar liknande regler. Ska Facebook kapa sina band med Tyskland? Med Frankrike? frågade Guilbeault.
Australiens premiärminister Scott Morrison kallar i ett uttalande till media Facebooks agerande för ”arrogant”.
– Detta handlande kommer bara att bekräfta den oro som ett ökande antal länder har gällande teknikjättarna, som tror att de är större än stater, och att reglerna inte gäller dem. De må förändra världen, men det betyder inte att de styr den, sade Morrison.
Han försäkrade att det australiska parlamentet inte kommer låta sig skrämmas av Facebook, utan kommer att rösta om förslaget i god ordning.
Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: