Våra känslor behöver inte styra oss
Att ta ett ögonblick för att kontrollera ens reaktion ger tid att pausa den version som berättigar ilskan.


Mellan stimulus och respons, finns det ett utrymme. I det utrymmet ligger vår makt att välja vår respons. I vår respons ligger vårt växande och vår frihet.

- Stephen Covery, författare

För några dagar sedan sade min fru någonting som genast rörde upp en våg av ilska. Kanske har du varit med om någonting liknande. I en sådan situation kan man:

1. Ge utlopp för ilskan. Hur fungerade det sist du gjorde så?

2. Trycka ner ilskan och älta din klagan i tysthet. Återigen, din relation kommer att bli lidande.

3. Välja en bättre väg.

Den dagen valde jag en bättre väg. I nästan samma ögonblick som ilskan bubblade upp såg jag hur en version som berättigade ilskan tog form för mitt inre. Jag insåg att ilskan redan fanns inom mig och att versionen jag konstruerade var en påhittad historia utformad för att hjälpa mig att släppa ansvaret. I samma ögonblick som jag insåg det var ilskan borta; inte nertryckt – borta.

Den här insikten kom utan intellektuell bearbetning. Med andra ord, jag skadade inte mig själv.

En timme senare hade jag inte kunnat berätta varför jag var arg. Om det inte har någon effekt, så kan det inte längre vara en orsak (som min fru sade). Om den falska orsaken tas bort, så är effekterna också borta.

Jag skulle vilja säga att jag alltid väljer väg 3. Det gör jag inte. Väg 3 är onaturlig för ens ego och kräver mental disciplin och övning, men belöningen är omätbar.

Processen jag har beskrivit kan användas på rädsla, ångest, oro, med mera.

Det här är en idé, bland andra, som jag kommer att presentera vid min workshop: ”Has Your Life Become a Sitcom About Nothing? How to Exit Your Show” (ungefär Har ditt liv blivit en komedi om ingenting? Så kan du lämna showen), vid FEEcon i juni 2021.

Barry Brownstein är professor emeritus i ekonomi och ledarskap vid University of Baltimore. Han är författare till "Att leva och verka till 100 %". För att få del av Barrys essäer, prenumerera på Mindset Shifts. Artikeln publicerades ursprungligen på FEE.org

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.