En av tre svenskar uppger att de sig otrygga. Det är framför allt vid november och december som man känner sig som mest otrygg. Det visar en undersökning som gjorts av företaget Verisure.
Bland kvinnor i åldern 18–29 känner fyra av tio otrygghet. Mer än var tredje kvinna (34 procent) uppger samtidigt att de oroar sig för att de ska råka ut för inbrott.
Gotlänningar är de som känner sig tryggast i landet. Mer än åtta av tio av de boende i länet uppger att de känner sig trygga i sitt område.
Västmanland är det län där man känner sig mest otrygg. Där upplever sex av tio att man känner trygghet. I Skåne känner sig 69 procent trygga.
Även i Uppsala, Stockholm, Blekinge och Örebro känner man sig otrygg. 69 procent av svenskarna i dessa län uppger att de känner sig trygga där.
Svenskar som bor i lägenhet känner sig mer otrygga än genomsnittet. Samtidigt visar också statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, att 38 procent av inbrotten 2017 skedde just i lägenheter.
Drygt var fjärde svensk oroar sig för att råka ut för inbrott. Oroligast är man i Västmanland.
Var tredje svensk som känner sig otrygg i sitt område säger att man även har funderat på att flytta på grund av detta. 50 procent upplever att görs tillräckligt för att skapa trygghet i deras område.
Generellt känner sig de som bor i småstäder och på landsbygden mer trygghet än boende i större städer som Stockholm.
16 procent av svenskarna anser att det inte görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i det egna bostadsområdet. I Stockholm är det 20 procent. Samtidigt uppger stockholmarna att man upplever att inbrotten har ökat de senaste åren.