Mer än var tionde kille i skolan i Stockholms stad har varit beväpnad under de senaste 12 månaderna. Nio procent av tjejerna på gymnasiet har känt sig allvarligt hotade. Det visar resultat från den senaste Stockholmsenkäten.
84 procent av killarna i tvåan på gymnasiet och årskurs nio för hela staden svarar att de känner sig ganska trygga eller mycket trygga när de går ut ensamma i området. För tjejerna på gymnasiet är det 66 procent respektive 65 procent för tjejerna i årskurs 9.
I Spånga/Tensta känner sig tjejerna som mest otrygga. Hela 47 procent av tjejerna på gymnasiet säger att de känner sig granska trygga eller mycket trygga när de går ensamma i området. I Skärholmen känner 50 procent av tjejerna på gymnasiet sig trygga.
När det gäller oavsett årskurs generellt i Stockholms stad känner sig 31–32 procent av flickorna och 14 procent av pojkarna otrygga i sitt eget bostadsområde.
Tolv procent av killarna på gymnasiet säger att de känner sig allvarligt hotade. För tjejerna är det nio procent. I Älvsjö uppger 23 procent av killarna att de känner sig allvarligt hotade.
När det gäller tjuvåkning på tunnelbanan eller pendeltåget säger cirka 50 procent av eleverna att de har gjort det.
Elva procent av killarna på gymnasiet har burit vapen (exempelvis kniv eller knogjärn). I Älvsjö och Rinkeby-Kista bär så många som 25 respektive 18 procent av killarna vapen. 12 procent av pojkarna i årskurs 9 i hela Stockholm uppger att de har burit vapen. 23 procent av killarna i årskurs nio i Skärholmen säger att de burit vapen någon gång.
Stockholmsenkäten görs varje år och syftar till att kartlägga elevers drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning och risk- och skyddsfaktorer. Tanken är att kommunerna, stadsdelarna och skolorna ska förses med siffrorna för att få ett hum om elevernas livsvillkor. Enkäten syftar också till att fungera som underlag för forskning och utveckling samt för att fördela resurser till förebyggande insatser.