Partierna ska inte längre få lägga ut valsedlar i vallokalerna. Det föreslår den parlamentariska valutredningen. Utredningen vill också skärpa lagen mot så kallad familjeröstning.
Utredningen, som leds av före detta utrikesministern Lena-Hjelm Wallén (S), har i uppdrag att föreslå stärkt skydd mot olika former av manipulation av valsystemet.
I ett första delbetänkande föreslår utredningen alltså att den nuvarande ordningen där partierna själva lägger ut valsedlar med kandidatnamn slopas. Hittills har partierna svarat för det medan valnämnderna lagt ut valsedlar med partinamnen. I fortsättningen ska valnämnderna ansvara för utläggning av alla former av valsedlar.
"Skärpning"
Utredningen vill också skärpa reglerna för så kallad familjeröstning. Redan i dag gäller att personer som röstar ska vara ensamma bakom skärmen, men enligt Hjelm-Wallén är det ganska vanligt att flera personer följer med bakom skärmen.
– Det är inte alltid röstmottagarna försöker stävja detta. Därför behövs det en skärpning, säger hon.
Reglerna för när personer med funktionshinder ska få ta hjälp av någon bakom skärmen skärps också. Det ska alltid vara röstmottagaren i vallokalen som ska göra det. Om personen vill ha med någon annan, så ska röstmottagaren följa med. Den andra personen föreslås också få tystnadsplikt.
Även utanför
Utredningen föreslår dessutom att förbudet mot propaganda i vallokalen även ska omfatta ett område utanför vallokalen. Partierna ska dock även i fortsättningen få dela ut valsedlar där.
Ytterligare ett förslag är att personer som stör i röstlokalen ska kunna avvisas av ordningsvakt eller polis.
Justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar förslagen och siktar på ett lagförslag i september, vilket innebär att de nya reglerna ska gälla vid nästa ordinarie val, 2022.
(TT)
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.