Fler än 100 urnor – troligen över 1 600 år gamla – kan ge arkeologerna en unik inblick i järnålderns begravningsritualer.
Urnorna hittades vid en utgrävning i Bellinge i Danmark i fjol.
Upptäckten på Fyn gjordes i samband med ett nytt bostadsprojekt. Urnorna har varit en del av en gravplats nära en äldre gravhög.
– Gravhögen går tillbaka till yngre bronsåldern, omkring 800 år före vår tideräkning. Men senare, för ungefär 1 600 år sedan under järnåldern, började man att gravsätta folk i urnor där ute, säger arkeologen Kirsten Prangsgaard till danska TV2.
Arkeologerna tror att de som bodde i det närliggande jordbrukssamhället brändes efter sin död och sedan gravsattes i urnorna. Urnorna tros också innehålla smycken som glaspärlor och personliga tillhörigheter som kan ge mer kunskap om de människor som levde under järnåldern.
Gravplatsen i Bellinge är den sjätte största på Fyn och endast några få liknande begravningsplatser är kända i norra Europa. Då den är så väl bevarad har arkeologerna fått en god och detaljerad inblick i järnålderns begravningsritualer.
(TT-Ritzau)