Upptrappat ordkrig om Hongkongprotester
Föräldrar och barn deltar i en av flera demonstrationer i Hongkong under lördagen. Foto: Vincent Thian/AP/TT


Gammal som ung sluter upp när protesterna i Hongkong nu är inne på sin tredje månad. Flera demonstrationer väntas under helgen – samtidigt som Fastlandskina hävdar att utländska intressen ligger bakom proteströrelsen.

Från maskerade ansikten till ballonger och barnvagnar. Hongkongs regeringskritiska protester fortsätter alltjämt, men har till viss del bytt skepnad. Från att i början ha drivits av främst unga omfattar nu rörelsen en betydligt större grupp av Hongkongbor, något som märks vid en av de många demonstrationer som utlysts på lördagen.

– Vi måste berätta för våra barn om situationen i Hongkong och visa hur ett rättvist samhälle ser ut, säger Faye Lai, som är ute på gatorna tillsammans med sin treåriga systerdotter.

Flygplatsprotest

Även på andra håll väntas Hongkongborna visa sitt missnöje under lördagen. Bland annat går en omfattande sittprotest på Hongkongs flygplats in på sin andra dag av totalt tre.

Protesterna inleddes redan i mars men tog fart på allvar i maj, efter att Hongkongs ledning presenterat ett nu skrinlagt lagförslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget ses som ytterligare en inskränkning av Hongkongs själstyre.

Ordkrig med USA

Efterspelet med stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser har inneburit ett huvudbry för Hongkongs ledare Carrie Lam, som har pendlat mellan att uttrycka förståelse för demonstranterna och att fördöma deras agerande. Senast hävdade Lam att månaderna av protester haft en negativ inverkan på Hongkongs ekonomi.

Tonen från Fastlandskina är dock betydligt hårdare. Förutom att militären varnat för att ingripa mot demonstranterna har regeringen i Peking antytt att proteströrelsen är en västfinansierad kampanj, ett påstående som de senaste dagarna lett till ett ordkrig med USA.

(TT-AFP-Reuters)

Fakta

Protester i Hongkong

(TT)

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Under de senaste dagarna har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.

Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.

Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl.