Hongkongs demokratiaktivister hälsar resenärer
Hongkongs demokratiaktivister har inlett en tre dagar lång protest på Hongkongs flygplats. Foto: Vincent Thian/AP/TT


Hongkongs prodemokratiska proteströrelse har dragit igång en tre dagar lång protest på Hongkongs flygplats. Syftet är bland annat att få stöd från internationella resenärer som anländer till regionen.

Demonstrationen marknadsförs i sociala medier med ett boardingkort och texten "HK mot frihet".

Manifestationen är den andra på flygplatsen. Rörelsen har inget formellt tillstånd, men den första protesten i ankomsthallen avlöpte fredligt och utan avbrott, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De nu pågående demonstrationerna i Hongkong startade den 31 mars och syftade då till att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regionstyret lade förslaget på hyllan, men protesterna fortsatte och omvandlades till krav på ökad demokrati och protester mot hårdnat kinesiskt styre.

Hongkongs demokratiaktivister har inlett en tre dagar lång protest på Hongkongs flygplats. Foto: Vincent Thian/AP/TT

De senaste veckorna har våldet mellan demonstranter och polis tilltagit. I veckan sköt polis tårgas mot demonstranter och Peking har även varnat Hongkongs "kriminella demonstranter" för reprimander.

Fler länder har utfärdat resevarningar för Hongkong de senaste veckorna, bland dem USA, Australien, Storbritannien, Irland, Japan och Singapore, rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN.

Sveriges generalkonsulat i regionen har inte utfärdat någon varning, men skriver på sin hemsida att situationen är oförutsägbar. Resenärer bör vara vaksamma, hålla sig uppdaterade och undvika demonstrationer och stora folksamlingar, heter det. Generalkonsulatet skriver även att flygtrafiken till och från Hongkong kan komma att påverkas på grund av demonstrationerna den 9-11 augusti.

(Tina Magnergård Bjers/TT)