Miljöpartiets Per Bolund kallade högeroppositionen för ett "blåbrun" parti. Det fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att gå i taket i partiledardebatten.
– Kallar du mig för nazist? sade han.
Partiledardebatten i SVT tände till på allvar när MP:s Per Bolund angrep SD för att skylla den höga långtidsarbetslösheten på migrationen.
Han kritiserade "den blåbruna sidan" för att utgå ifrån att människor är lata och ovilliga att arbeta.
Det fick Åkesson att reagerar kraftigt. Han krävde upprepade gånger svar på vem Bolund kallar brun.
– Kallar du mig för nazist? Du kallar mig för nazist, sade SD-ledaren.
"Riktigt upprörd"
Programledarna försökte lugna ned stämningen. Men Åkesson ville inte låta sig lugnas.
– Jag blir riktigt upprörd. Man ska inte komma undan med det här längre, sade han.
Bolund svarade att beteckningen brun är vedertaget för högerpopulistiska partier och att det "inte är någon hemlighet att Sverigedemokraterna har sitt ursprung från den svenska nazismen."
Åkesson uppgav att brun står för nazism och fortsatte att kräva svar på om Bolund kallar honom för nazist. Det förnekade MP:s språkrör.
– Jag har aldrig kallat Åkesson för nazist, sade Bolund.
Bråk om bidrag
Det var dock statsminister Stefan Löfven (S) som fick inleda debatten med en duell mot Moderatledaren Ulf Kristersson om jobben. Omkring 186 000 personer har nu varit utan jobb i mer än ett år.
– Fler och fler lever på att andra jobbar. Det är helt ohållbart, sade Kristersson.
M vill göra det mer lönsamt att arbeta genom att strama åt bidrag och ersättningar och sänka inkomstskatten med mer än regeringen.
Löfven kontrade med att långtidsarbetslösheten inte löser sig med fler jobbskatteavdrag.
Regeringens budgetproposition innehåller bland annat satsningar på utbildningar och på fler så kallade extratjänster. Löfven betonade i debatten att det gäller att matcha de arbetslösa med de jobb som faktiskt finns.
Löfven upprördes
– Det som upprör mig är synen att människor väljer att vara hemma och gå på bidrag, säger Löfven.
Liberalernas Nyamko Sabuni höll med Kristersson om att det måste löna sig mer att arbeta.
– Människor ska bidra, inte leva på bidrag, sade hon.
Kristdemokraternas Ebba Busch höll med Åkesson om att den höga långtidsarbetslösheten har att göra med "en ansvarslös migrationspolitik"
Ulf Kristersson har ambitionen att bilda en borgerlig regering efter nästa val, framför allt med Kristdemokraterna (KD), som samarbetar med Liberalerna (L) och Sverigedemokraterna (SD).
Två alternativ
Därför var det inte bara bara åtta partiledare som stod emot varandra i debatten utan även två tänkbara regeringsalternativ.
Bara några timmar före tv-debatten gick M, KD, L och SD fram med 20 gemensamma förslag mot kriminella gäng i en debattartikel i Dagens Nyheter.
– Det finns fyra partier som vill ha maktskifte och som kan enas om stora viktiga frågor, sade Kristersson till SVT när han anlände till debatten.
De fyra partierna föreslår bland annat anonyma vittnen, visitationszoner och utökade möjligheter till avlyssning.
Regeringen har ett eget 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten och arbetar nu med förslag från olika utredningar om skärpta straff och skydd för vittnen. En utredning om utökade möjligheterna till hemlig avlyssning har tillsatts.
Sista debatten
– De är tvåa på bollen. Vi håller på att arbeta med så gott som alla dessa förslag, sade Löfven om oppositionens utspel när han anlände till debatten.
Men regeringen har sagt nej till till exempel visitationszoner och anonyma vittnen.
Högeroppositionens förslag har förts fram i debatten av olika partier tidigare, och det har funnits en bred samsyn bland de fyra partierna om de flesta av dem.
Liberalerna har dock varit tveksamma tidigare till visitationszoner och har i stället drivit utökad möjlighet till husrannsakan. Partiet har nu närmat sig de andra när det gäller visitationszoner.
När det gäller anonyma vittnen så har L inte tidigare inte varit övertygade om behovet. Nu kan partiet tänka sig en testverksamhet.
För statsminister Stefan Löfven (S) var partiledardebatten i tv hans sista. Löfven avgår som S-ledare i början av november.
– Det blir mer och mer saker man nu gör för sista gången. Det är lite vemodigt, säger han.
(TT/Peter Wallberg)
(TT/Lars Pedersen)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.