Vid ett grävarbete utanför Ystad på onsdagen hittades en av de så kallade Hunnestadsstenarna.
Axel Krogh Hansen, som är arkeolog på Arkeologerna, utför det arkeologiska arbetet i entreprenad på uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne. Han var en av de som upptäckte den unika stenen.
”Verkligen sensationellt”
–Vi schaktade under grävningar för en avloppsledning i Ystads kommun när vi stötte på den här stenen vid bron över Hunnestadsån. Den låg med bildsidan upp och har uppenbarligen varit en del av brokonstruktionen, säger han i ett pressmeddelande.
Hunnestadsmonumentet har bestått av åtta stenar. Tre av dessa är bildstenar och två är runstenar. Senast man såg dem var på 1700-talet. Därefter försvann de. Men några hittades vid markerna på Marsvinsholms slott år 1814.
– Att vi har hittat en av Hunnestadsstenarna är verkligen sensationellt, säger Britta Roos, chef för kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen Skåne, i pressmeddelandet.
Runolog: Ger ny kunskap
Magnus Källström, runolog på Riksantikvarieämbetet, säger att fyndet som man gjorde på onsdagen är sten nummer sex i monumentet. Stenen har en bild av en mytologisk figur.
– Det här fyndet kommer att ge oss mycket ny kunskap, inom flera områden, såväl konst- och religionshistoria som arkeologi, säger han i pressmeddelandet.
Enligt Länsstyrelsen är stenarna troligtvis från 900-talet och ”tillhör ett av landets märkligaste monument från vikingatiden”.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.