USA varnar Grekland om oljetanker
Den iranska oljetankern Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, här utanför Gibraltar i helgen. Foto: Marcos Moreno/AP/TT


USA har uttryckt en "stark åsikt" till den grekiska regeringen om att inte bistå den iranska oljetankern Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1.

Adrian Darya 1 beslagtogs av den brittiska marinen förra månaden men fick i söndags lämna Gibraltar. Sjödatatjänsten Marine Traffic uppger att destinationen för skeppet ska vara Kalamata i Grekland. USA hade krävt att Storbritannien åter skulle beslagta tankern.

Nu varnar Washington i stället Grekland om att all hjälp till den iranskflaggade tankern betraktas som att ge stöd åt en terrorstämplad organisation. USA anser att Adrian Darya 1 kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade på måndagen i en intervju med Fox News att han beklagade att Adrian Darya fått lämna Gibraltar.

– Det är olyckligt att det fick hända, sade Pompeo och lade till att om Iran kan tjäna pengar på oljan ombord skulle det ge "mer pengar, större rikedom, mer resurser åt revolutionsgardets terroristplaner".

(TT-Reuters)