USA hotar med att straffa Kina för försöket att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong. Regionen betraktas inte längre som självstyrande av USA och riskerar därmed att förlora sina särskilda handelsrättigheter.
"Ingen vettig människa kan i dag hävda att Hongkong har bevarat en hög grad av självbestämmande från Kina, givet det som händer på marken", säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande och fortsätter:
"Det står nu klart att Kina formar Hongkong till sin avbild".
En amerikansk lag från i fjol slår fast att utrikesdepartementet varje år måste bekräfta att den tidigare brittiska kronkolonin fått behålla tillräckligt mycket självbestämmande från Kina för att få fortsätta åtnjuta gynnsamma handelsvillkor med USA – villkor som bidragit till att Hongkong har kunnat fortsätta vara ett finansiellt centrum.
Det är nu upp till president Donald Trump att bestämma om Hongkong förlorar alla, eller delar, av sina handelsprivilegier.
Gatubilden i centrala Hongkong präglades under onsdagen av tusentals poliser, som övervakade alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times var så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom var ett antal tunnelbanestationer avstängda. Polisen uppger att omkring 360 demonstranter greps i samband med oroligheterna.
Kritik mot säkerhetslagar
Många inom demokratirörelsen är särskilt oroliga för att Kinas regering planerar att tvinga igenom nya säkerhetslagar i Hongkong. Officiellt syftar lagarna till att bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism. Följden kan bli att kinesisk säkerhetstjänst för första gången öppet kan upprätta enheter i staden, som i samband med överlämnandet från Storbritannien 1997 lovades en relativt hög grad av autonomi.
I en insats mot demonstranter som samlats använde polisen bland annat tårgas och pepparsprej, rapporterar vittnen från centrala Hongkong. Enligt Reuters försöker polisen få bort demonstranter från en gata som ockuperats.
Det är i praktiken utegångsförbud, säger demokratiaktivisten Nathan Law till AFP.
De styrande måste förstå att människor är förbannade.
Nationalsången ska skyddas
Planerna på att tvinga igenom lagstiftningen utlöste i söndags de första mer omfattande oroligheterna i Hongkong på flera månader då polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranter.
Ytterligare ett lagförslag har rört upp starka känslor i Hongkong. Att visa bristande respekt för Kinas nationalsång, "De frivilligas marsch", ska kunna ge upp till tre års fängelse enligt förslaget. Bakgrunden är att regeringen i Peking upprörts över att hongkongbor, framför allt fotbollsfans, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med regimen.
Tysklands regering säger i ett uttalande att den förväntar sig att Kina respekterar rättsstatsprincipen, och att Hongkong borde få behålla en hög grad av självbestämmande, skriver Reuters. En talesperson för Japans regering säger i sin tur att den är djupt oroad för situationen i Hongkong.
Även Frankrike luftar oro. Utrikesminister Jean-Yves le Drian säger att Pekings åtgärder gör att det kan ifrågasättas om de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna är garanterade i Hongkong.
(TT-AFP-Reuters)