Demonstranter möter hårdhänt polis i Hongkong
Kravallpolis sprutar pepparsprej mot demonstranter i stadsdelen Causeway Bay i Hongkong. Foto: Kin Cheung/AP/TT


Polis har avfyrat tårgas och pepparsprej mot tusentals demonstranter i Hongkong.

Protesterna som utlösts av det mycket omstridda förslaget till ny säkerhetslag i staden är de våldsammaste på flera månader.

Antalet demonstranter i staden steg under söndagen till tusentals.

Allteftersom fler människor samlades avfyrades tårgas för att skingra dem och i högtalare ropade polisen att folksamlingen var olaglig. Om inte annat bryter den mot pandemireglerna i staden, som tillåter att högst åtta personer samlas.

Senare användes även vattenkanoner och militärfordon.

En del demonstranter gick, som vid tidigare protester, till motattack och kastade föremål och paraplyn mot polisen.

Ett 40-tal människor har gripits, enligt polisen.

"Väldigt frustrerade"

Mängden protesterande är liten jämfört med tidigare i Hongkong, där de politiska motsättningarna de senaste åren ibland lockat ut hundratusentals på gatorna. Söndagens scener var ändå de största på flera månader.

Demokratirörelsen kvästes i början av året sedan gripanden av demonstranter ökat. Och sedan kom coronapandemin som innebar att gatulivet skruvades ned till ett minimum.

Regimkritiker hävdar att lagförslaget just därför kommer nu, när många är så rädda för viruset att de kanske inte vågar protestera.

— Jag tror att Hongkongborna är väldigt frustrerade eftersom vi inte väntade oss att det skulle komma så snabbt och vara så hårt, säger 25-årige demonstranten Vincent om förslaget.

— Folk kan komma att kriminaliseras bara för att de säger eller publicerar något som går regeringen emot.

Minister: Ska träda i kraft

När Storbritannien överlämnade sin forna koloni Hongkong till Kina 1997 lovade Pekingregimen "ett land, två system", vilket grovhugget kan beskrivas som att staden ska få åtnjuta demokrati trots att Kina är en diktatur. Men säkerhetslagen är ett av många tecken på senare tid på att Peking tar lättare på det löftet.

Medan polisen drabbade samman med demonstranterna i Hongkong insisterade Kinas utrikesminister Wang Yi i Peking att den föreslagna lagen måste träda i kraft "utan minsta lilla försening".

(TT-AFP)

Fakta

Hongkong

(TT)

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.