Peking lägger fram kritiserat Hongkongförslag
Peking lägger fram ett nytt lagförslag om säkerhetslagstiftning i Hongkong. Foto: Kin Cheung/AP/TT-arkivbild


Kina planerar att stärka greppet om Hongkong genom en ny nationell säkerhetslagstiftning, vilket USA tidigare har varnat Kina för.

Aktivister i Hongkong manar genast till protester.

Ett utkast på lagen har lämnats in till den lagstiftande församlingen, uppger statliga medier.

Enligt utkastet ska Hongkongs styre och rättsväsende effektivt försöka att förebygga, stoppa och straffa aktiviteter som hotar den nationella säkerheten.

Peking vill se förstärkt lagstiftning i Hongkong för att kuva den växande demokratirörelsen i staden, som under sju månader förra året lamslog delar av Hongkong med stora protester.

Taiwans regering uppmanar Peking att inte orsaka större oro i Hongkong, genom att fatta felaktiga beslut.

Och aktivister i Hongkong uppmanar till en protestmarsch senare i dag. En av de ledande figurerna i demokratirörelsen, Wu Chi-Wai, kallar beskedet slutet för principen om "ett land, två system", enligt BBC. Dennis Kwok, ledamot i Hongkongs parlament, håller med.

– Det här är slutet för Hongkong, säger han.

Det kinesiska agerandet är en omläggning av den tidigare kursen, som har gått ut på att låta Hongkongs lagstiftande församling själv fatta beslut om när och hur den omstridda 23:e artikeln i Hongkongs grundlag ska omsättas i praktiken. Artikel 23 slår fast att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning med förbud mot exempelvis förräderi och uppvigling, men inte när eller hur.

Planerna kan få långtgående konsekvenser för Hongkongs relativa självständighet, enligt experter.

USA har tidigare varnat för starka fördömanden om förslaget införs.