USA erbjöd experthjälp mot virusutbrottet – Kina svarar inte
USA:s hälsominister Alex Azar talar under en presskonferens om den senaste utvecklingen gällande coronaviruset med andra medlemmar av president Trumps Coronavirus Task Force vid avdelningens högkvarter i Washington den 7 februari, 2020. Foto: Samuel Corum, Getty Images.


En månad har gått utan att Kinas regim har tillåtit amerikanska experter komma in i landet för att hjälpa till att studera utbrottet av det nya coronaviruset, säger USA:s hälsominister, Alex Azar.

– Nu ligger beslutet hos kineserna. Vi är redo, villiga och kapabla. Vi är här för att stödja den kinesiska regeringen, för att hjälpa Kina med deras hantering av virusutbrottet, säger Azar på en presskonferens i Washington den 7 februari.

Viruset, som kallas 2019-nCoV, bröt ut i Wuhan i december 2019. Dr Robert Redfield, chef för USA:s nationella folkhälsomyndighet, lade fram det första erbjudandet den 6 januari. Azar upprepade erbjudandet till sin motsvarighet, Kinas hälsominister, den 27 januari. Dagen därpå träffade Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus den kinesiske ledaren Xi Jinping för att försäkra Xis godkännande att låta ett team från WHO resa till Kina.

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom (V) skakar hand med den kinesiske ledaren Xi Jinping före ett möte i Peking den 28 januari 2020. Foto: Naohiko Hatta/AFP via Getty Images

Avtalet tillkännagavs av Vita Huset tidigare i veckan.

Tretton av de 25 deltagarna i teamet är amerikanska experter från USA:s nationella folkhälsomyndighet, National Institute of Health och Biomedical Advanced Research and Development Authority, en avdelning vid Azars departement. Bland deltagarna finns virologer, experter på läkemedelsutveckling och epidemiologer. Deras främsta roll skulle vara att ta reda på mer om virusets natur.

Men Kina har ännu inte officiellt accepterat erbjudandet, säger Azar.

– Vårt erbjudande att skicka experter till Kina ligger fortfarande kvar på bordet, säger han.

– Våra forskare och folkhälsoexperter försöker lära sig mer om viruset med hjälp av de data vi har från Kina och de fall vi själva har. I en mycket nära framtid hoppas vi att de kan samarbeta med sina kinesiska motsvarigheter och andra internationella experter på plats i Kina.

Flera reportrar ställde frågor om möjliga motiv för att inte acceptera erbjudandet, och om amerikanska tjänstemän litar på de siffror som Kina har släppt. Azar sade att amerikanska tjänstemän är ”optimistiska” vad gäller att Kina i slutänden kommer att acceptera erbjudandet, och noterar att det kinesiska kommunistpartiet, som är en diktatur, har en regering som fungerar annorlunda än den amerikanska regeringen.

– Om amerikanska experter kan komma på plats i Kina kan de tillföra expertis för att försöka lösa de rådande oklarheterna kring viruset, inklusive inkubationstid, om det överförs asymptomatiskt och hur allvarligt det är på en skala, säger Azar.

Dr Robert Redfield, chef för USA:s nationella folkhälsomyndighet, säger att USA har förtroende för Kinas nationella folkhälsomyndighet, men tror att siffrorna från de kinesiska myndigheterna inte fångar det verkliga antalet infekterade där på grund av att det sker asymptomatisk överföring.

Internationella och nationella hälsoexperter har upprepade gånger sagt att det är mycket de inte vet om viruset, inklusive dess ursprung.

– Vi vet inte källan till utbrottet, vi vet inte vilken dess naturliga värdorganism är och vi förstår inte riktigt dess överföringsförmåga eller allvarlighetsgrad. För att säga det rakt på sak: vi famlar i blindo, sade Tedros tidigare i veckan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss