27 personer inom legitimerade yrken i vården har lurat till sig sina jobb. Vissa säger att de har studerat utomlands samtidigt som de har jobbat i Sverige. Andra har förfalskat sina examensbevis. Det visar en kartläggning som SVT:s Uppdrag granskning har gjort.
En av de som har avslöjats som falsk sjuksköterska är ”Saja”. Hon ställdes inför rätta för tre år sedan och dömdes för brott mot patientsäkerhetslagen.
Socialstyrelsen gav henne legitimation och godkände hennes examensbevis från ett universitet i Egypten. Hon påstod också att hon har studerat vid Karolinska institutet. Men det visade sig att hon aldrig fanns registrerad där som student. Även universitetet i Egypten säger att hon aldrig har gått där.
”Saja jobbar dock fortfarande som sjuksköterska, bland annat på S:t Görans sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Uppdrag gransknings kartläggning visar också att 335 olegitimerade läkare och sjuksköterskor har anställts utan kontroll. I dessa fall kan de ha rätt utbildning – de har bara inte ansökt och fått legitimation av Socialstyrelsen.
Men det finns flera fall där sjuksköterskor påstår att de har studerat heltid i ett annat land samtidigt som de har varit skrivna och jobbat i Sverige. Det rör sig om sjukhus som Sahlgrenska, S:t Göran och Danderyd.
Skolor i Polen och Rumänien har delat ut examensbevis till elever som inte ens varit närvarande.
En kvinna har tjänat 300 000 kronor som butiksbiträde i Mellansverige. Detta samtidigt som hon ska ha studerat i Polen.
En man som heter ”Alex” har jobbat som lastbilschaufför i Sverige i två av de tre år som han studerade till sjuksköterska i Rumänien. Samtidigt läste han på SFI.
– Hittills har jag klarat mig ganska bra, jag har inte gjort något fel. Till och med inte i akut läge, då ringer man bara ambulansen, säger han i programmet.
Han jobbar i dag på Sahlgrenska universitetssjukhuset. ”Alex”gjorde det slutliga examensprovet i Rumänien och blev sedan legitimerad sjuksköterska, först i Rumänien, sedan i Sverige. Han arbetade några månader som undersköterska för att lära sig jobbet.
En kvinna har fått legitimation från Socialstyrelsen i Sverige. Hon jobbade heltid med kreditutlåning på en bank i Rumänien. Samtidigt har skolan intygat att hon under samma period har studerat som sjuksköterska.
Enligt direktiv inom EU måste sjuksköterskeutbildningen ske på heltid och innehålla 4 600 timmar undervisning. Detta för att garantera patientsäkerheten.
Trots detta har skolor i Polen och Rumänien delat ut examensbevis till elever som inte ens har deltagit i utbildningen.
Enligt Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen, har hon inte hört talas om falska sjuksköterskor som har påstått att de har studerat i Rumänien då de egentligen har gjort någonting annat.
– Då är det här någonting för det landet att ta tag i. Och vår roll blir då att informera om det här så vi kan få till en bra dialog. Vi alla, inom ramen för EU, behöver samarbeta och hitta lösningar på problemet, säger hon i programmet.
En del fall utreds nu av polis och några personer är redan dömda. Några jobbar på sjukhus runt om i Sverige.
Uppdrags gransknings reportage, ”Sjuksköterskebluffen”, sänds i SVT onsdagen den 14 november och går att se på SVT Play.