Efter det dödliga upploppet i Hjällbo packade personer i ett familjenätverk i Tyskland bilarna och begav sig mot Sverige. Men de stoppades vid gränsen – och det kan ha förhindrat en upptrappning. Ett projekt där lokalpolis i olika länder delar information ligger bakom den snabba insatsen.
I slutet av maj i år skakades Hjällbo i nordöstra Göteborg av ett våldsamt upplopp. Mer än 100 personer samlades på torget som en följd av en konflikt mellan två grupperingar, varav en klassas som ett kriminellt nätverk och har koppling till en välkänd och omskriven släkt i området.
Två dagar senare sköts en man ihjäl i Hjällbo, i vad som tros vara en hämndaktion. Ryktesvägen fick polisen också höra att det var på väg personer från Tyskland som man misstänkte skulle lägga sig i konflikten, något som också flera medier rapporterade om.
Polisen i nordöstra Göteborg insåg att man behövde agera snabbt och ringde direkt till kollegor i tyska staden Essen.
– Då kunde vi få information från dem om att de såg att det var stor aktivitet inom ett visst familjenätverk där, som började packa sina bilar. Via registreringsnummer från Tyskland kunde vi meddela kollegor i Malmö som kunde vända på de här på Öresundsbron, för att förhindra en ökad konflikt, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.
Tyska bilar
Att polisen så snabbt kunde ingripa och med de tyska kollegornas hjälp stoppa bilarna har enligt Merlander sin bakgrund i ett pilotprojekt som initierats av polisens nationella operativa avdelning (Noa) och som pågått sedan hösten 2019. Det kallas Local to local och handlar om att lokalpolisområden i Sverige ska kunna skapa kontakt med och byta information och underrättelser med lokal polis i andra europeiska länder som har liknande problematik med gränsöverskridande brottslighet.
I just lokalpolisområde nordost verkar olika familjenätverk från Mellanöstern, berättar Ulf Merlander. Samma familjenamn finns i flera andra europeiska länder.
– Vi kunde också se i vårat lokalpolisområde att vi hade mycket tyska bilar som rörde sig, som vi undrade vad de gjorde där. Då kunde vi se en tydlig koppling till staden Essen i Tyskland, och Noa hjälpte oss att komma i kontakt med dem. Och då visade det sig att samma familjenamn som vi har här, har de problem med i Tyskland, säger Ulf Merlander.
"Visa musklerna"
Sedan dess har Göteborgspolisen varit på besök hos kollegorna i Essen, och man delar information och underrättelser med varandra. Kontakten "ställdes på sin spets" efter mordet, enligt Ulf Merlander.
– Det fanns en risk för en eskalerande konflikt. Det är bara spekulationer från min sida, men vi kanske har förhindrat ett eskalerande och mer våld, när vi kunde vända på personer som vi inte tyckte skulle komma till Sverige, säger han, och fortsätter:
– Det är ju också spekulationer, men den kunskapen jag har om familjenätverk säger att man måste stötta släkten. Och man gör det även om det är brottsliga handlingar, då ställer man upp. Sedan handlar det om att visa musklerna.
Om polisen hade gått den vanliga vägen skulle en central person i Sverige ha kontaktats, som i sin tur skulle ha ringt en central person inom den tyska polisen. Samtalet ska i sin tur prioriteras bland alla samtal som kommer in, och hamna hos rätt lokalpolisområde där det också behöver prioriteras bland alla andra uppgifter. Med andra ord – risken är stor att det hade tagit betydligt längre tid.
– Nu kunde vi nå poliserna på gatan i Tyskland, direkt. Då är mycket vunnet naturligtvis, säger Ulf Merlander.
Beslagta bilar
Han poängterar att inte alla inom de här familjerna, eller klanerna som de ibland också kallas i debatten, är kriminella. Men de starka familjebanden gör det svårt att få människor att vittna och hjälpa polisen med uppgifter.
– Och man blandar inte in det svenska rättssystemet utan man förhandlar eller kommer överens för att sluta fred, eller så fortsätter konflikten. Och så kan vi inte ha det. Vi har ju ett rättssystem som ska lösa ut sådana här saker. Och exakt samma problem har vi i Tyskland, säger Ulf Merlander.
Pilotprojektet fortsätter i lokalpolisområdet och Local to local kommer enligt Noa att utökas framöver. Exakt hur är inte klart än, men områden med problem relaterade till klanrelaterad brottslighet kommer att prioriteras.
Ulf Merlander ser flera fördelar med Tysklandskontakten, inte bara i rent operativa ärenden.
– I framtiden ser jag att det kommer att öka möjligheten att leta efter personer som är efterlysta. Vi kommer att lära oss deras rörelsemönster, vilka de gör affärer med och är allierade med genom underrättelser. Vi kommer antagligen också att kunna beslagta pengar och bilar i större utsträckning än vad vi kunnat tidigare.
(Erika Nekham/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.