Två döda i skjutning i Tyskland – en gripen
Poliser vid en markerad patronhylsa i Halle. Foto: Sebastian Willnow/AP/TT


Två människor har dödats i en skjutning i staden Halle i östra Tyskland. En person har gripits, meddelar polisen på Twitter, men uppmanar boende i staden att fortsatt vara på sin vakt.

Polisen uppger för tv-kanalen n-tv att det rör sig om två brottsplatser, en synagoga och en kebabrestaurang.

Ett vittne på restaurangen berättar för kanalen att en man med grön jacka och hjälm närmat sig och kastat något som liknade en granat.

– Sedan sköt han minst en gång rakt in i lokalen. Mannen som stod bakom mig måste ha dött.

Polisavspärrningar vid en kebabrestaurang i Halle där gärningsmannen också rapporteras ha gått till attack. Foto: Sebastian Willnow/AP/TT

Max Privorotzki, ordförande för den judiska församlingen i Halle, säger till Spiegel att två gärningsmän försökt tränga sig in i synagogan, där 70–80 personer befann sig.

Ett ögonvittne berättar för public service-kanalen MDR hur en gärningsman skjutit med två olika vapen mot dörren och sedan öppnade eld mot en ung kvinna som just stigit av spårvagnen. Mannen ska ha varit klädd i skyddskläder och hjälm. Han ska också ha kastat någon sorts sprängladdning mot dörren.

Polisen uppger för tidningen att man söker efter flera misstänkta, som flytt från platsen i bil. På Twitter bad polisen boende i området att stanna inomhus eller sätta sig i säkerhet.

Centralstationen i Halle har spärrats av.

Även i Landsberg, 15 kilometer från Halle, har skott avlossats, uppger polisen för den tyska nyhetsbyrån DPA.

Skjutningen äger rum under den judiska fastehögtiden jom kippur, som inleddes i går kväll och pågår till i kväll.

(Boel Holm/TT)