Nästan 12 000 personer har sökt uppehållstillstånd efter att den nya gymnasielagen trädde i kraft. 1 400 har redan fått avslag då de inte uppfyller kraven. Det rapporterar SVT Nyheter.
I september godkände Migrationsöverdomstolen att den så kallade gymnasielagen får tillämpas. Lagen trädde i kraft den 1 juli. Av de ansökningar som Migrationsverket har fått in, har 287 blivit godkända. 1 401 personer har fått avslag på sina ansökningar. Över tusen ärenden har avvisats eller avskrivits.
– Vi tror att tusentals kommer att kunna få uppehållstillstånd, säger Johanna Lindblad Ó Duinnin, rättslig expert på Migrationsverket, till tv-kanalen.
Orsaken till att en del får avslag på sina ansökningar beror på att Migrationsverket anser att de inte uppfyller kraven som ställs. Det kan bland annat röra sig om att de är för gamla eller har sökt asyl efter 24 november 2015.
Hon säger att man prioriterar ansökningarna eftersom personer har fått leva i ovisshet och väntat länge på att få sina beslut. Målsättningen är Migrationsverket ska ha fattat beslut i ärendena till nyår.
Detta gäller dock för den grupp som får sin ansökan prövad av Migrationsverket. Den som får sin ansökan prövad i domstol kommer att få vända sig till respektive domstol för att få uppskattning kring handläggningstiden.
Uppehållstillståndet kommer till en början att gälla i 13 månader. Går man första året på exempelvis gymnasiet kan man sedan förlänga uppehållstillståndet. Efter att man har gått ut gymnasiet har man sex månader på sig att ordna en fast anställning. Lyckas man inte med det kan det bli tal om utvisning.
– Om man inte har några andra grunder för att få uppehållstillstånd så kan det bli fråga om utvisning i det läget, säger Johanna Lindblad Ó Duinnin till SVT.