I år har polisen endast lyckats verkställa en tredjedel av de avvisnings- och utvisningsbeslut som man fått i uppdrag att utföra, rapporterar Sverige Radio.
Av cirka 3 000 personer som skulle ha utvisats har polisen rapporterat att cirka 2 000 av dem har avvikit.
– Man kan säga att det är ungefär en tredjedel, lite knappt, där utvisningar och avvisningar genomförs. Nästan alla av de som inte genomförs beror på att polisen inte vet var personen finns. Så två tredjedelar, lite drygt, är avvikna, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolisen på Nationella operativa avdelningen, NOA, till Sveriges Radio.
Polismyndighetens uppdrag från regeringen att se till att fler som har fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige, uppfylls ganska dåligt. Jämfört med förra året vid samma period var ökningen på fyra procent.
Samtidigt har också polisen fått utföra fler avvisningar och utvisningar. I jämförelse med förra året har det ökat med 24 procent.
– Det har alltid varit en stor andel avvikna. Det har legat på 50, 60 procent. Nu ligger det på 80 procent på vissa grupper, säger Löwenberg.
Han tror att en orsak till att det har blivit så beror på en lagändring som kom 2016, vilken säger att Migrationsverket inte har skyldighet att ge de asylsökande boende efter att de har fått avslag på sin asylansökan.
Eftersom poliserna inte har de avvisade personernas adresser blir de svåra att hitta. Per Löwenberg säger att det skulle krävas mer resurser och fler åtgärder tidigare om polisen ska kunna utföra sitt uppdrag.
SVT rapporterade för ett år sedan att 6 000 personer avvek år 2016 efter den stora flyktingströmmen året innan. Man uppskattade då att nästan 49 000 personer väntas avvika efter avslag av asylansökan fram till år 2021.