Införsel av narkotika, vapen och alkohol i Sverige har ökat lavinartat. Men trots detta har regeringen inte tillsatt extra anslag för Tullverket, skriver Metro.
I slutet av 2017 stoppades en chaufför i en holländskregistrerad bil i Trelleborg. I ett lönnutrymme upptäckte tulltjänstemännen cirka 342 kilo narkotika till ett uppskattat värde av cirka 36 miljoner kronor på gatan. Det skriver Tullverket på sin webbsida.
I början av 2017 blev en man intagen med en svenskregistrerad bil i Helsingborg. Tulltjänstemännen hittade 10 kilo heroin och 22 kilo kokain. Mannen var kurir i ett kriminellt nätverk med målvakter i södra Sverige. I september förra året dömdes han till åtta års fängelse och utvisning för grov narkotikasmuggling, skriver tidningen.
Tullverket gjorde 6 679 beslag av enbart narkotika i landet förra året, vilket är en ökning med fem procent jämfört med året 2016.
– Vi är oroade över utvecklingen i samhället när det gäller narkotika, vapen och alkohol. De får stora effekter och konsekvenser i samhället, säger Johan Lindgren, ordförande för tullens och kustbevakningens fackorganisation TULL-KUST, till Metro.
Samtidigt säger han att kriminella nätverk byggs ut och det finns många utsatta bostadsområden. Han menar att detta är en ”konsekvens av att man faktiskt inte kunnat genomföra gränskontroller i den omfattning som behövs för att hejda inflödet av vapen och droger”.
Han säger att vapen, narkotikan och alkoholen flödar i större mängder än tidigare och det har varit så i många år. Men för att ytterligare hejda dess flöde behöver man anställa fler. Trots att Tullverket, med sina knappa 400 tullinspektörer, har begärt extra anslag har man inte fått det.
Skjutningarna som är kopplade till gängkriminaliteten har ökat ute i landet. Det dödliga våldet med skjutvapen i Sverige är dubbelt så hög som i övriga Europa.
Samtidigt kan smugglingen av olika slag finansiera annan brottslighet som exempelvis terrorism.
Tullverket har också märkt att nätdroger, som smugglas via försändelser i post- och kurirflödet, ökat markant de senaste åren. Vid en punktinsats under hösten 2015 gjordes 2 132 beslag av olika nätdroger vid postterminalerna.
– När man gör en sådan punktinsats ska man också komma ihåg att någon annan tullstation står tom, eftersom det inte finns tillräckligt med personal, säger Lena Andersson, tullinspektör på Arlanda, till Metro.