Varje år dör 1,5 miljoner människor i världen av tuberkulos. Efter många år av tillbakagång dödar sjukdomen numera allt fler. Uppsala universitet ingår i ett internationellt forskningsprojekt som ska utveckla nya behandlingsmetoder mot sjukdomen.
Tuberkulos, eller tbc, är en infektionssjukdom som oftast drabbar lungorna. Den sprids via mikroskopiska droppar i upphostningar och behandlas med olika typer av antibiotika. Nästan en fjärdedel av världens befolkningen bär på tuberkelbakterien. De flesta får inga symptom men cirka tio miljoner insjuknar varje år, merparten i Sydostasien och södra Afrika. Det är en av världens tio vanligaste dödsorsaker men är trots en viss ökning fortfarande ovanlig i Sverige.
Dödligheten har under många år minskat och att den nu stiger beror främst på en snabbt tilltagande antimikrobiell resistens.
Nya antibiotikabehandlingar
Därför har Uppsala universitet gått samman med universitet och läkemedelsföretag från tretton länder i ett kunskapskonsortium, Unite4TB. Det ska utveckla verktyg för nya och effektiva antibiotikabehandlingar mot tuberkulos. Universitet är sedan tidigare med i ett annat forskningsprojekt, Era4TB, som inriktar sig på antibiotikaresistens och har ambitionen att ta fram tio nya antibiotikakandidater.
Det har utvecklats effektiva behandlingar mot tuberkulos men på senare år har forskningen inte kunnat möta hotet från den tilltagande resistensen. Coronapandemins sociala restriktioner och nedstängningar för att begränsa spridningen av covid-19 har dessutom försvårat insatserna mot tuberkulos och kan i värsta fall leda till ytterligare 6,3 miljoner smittade och 1,4 miljoner döda fram till 2025 och omintetgöra de senaste årens framsteg på området, enligt en studie av Era4TB. Därför krävs mer pengar och större ansträngningar.
– Sedan 1960-talet har bara tre nya läkemedel utvecklats mot tuberkulos. Det är långt ifrån tillräckligt, vilket gör Unite4TB till en nödvändig satsning för att möta den globala hotbild vi står inför. I projektet vi deltar i sedan tidigare finns redan två substanskandidater på gång, och här kommer vår forskningsmiljö i Uppsala in i bilden genom att formulera matematiska modeller med vilka vi kan designa optimala kliniska studier och beräkna utkomsten av dessa, säger Ulrika Simonsson, professor i farmakokinetik.
Rekryteringebehov
Konsortiet får 185 miljoner euro fördelade över sju år till sitt förfogande och ska bedriva försöksverksamhet på fyra kontinenter. Målet är att utveckla kliniska fas 2-studier för att skynda på framtagandet av nya läkemedel och dosrekommendationer mot tuberkulos.
Satsningen innebär att Uppsala universitet behöver rekrytera doktorander som förstärker arbetsgrupper för matematisk modellering, AI och maskininlärning, vilka ska analysera samband och synergieffekter vid kombinationsbehandling med antibiotika.
– Att vårt arbete inom Unite4TB dessutom ligger i linje med innehållet i regeringens forsknings- och innovationsproposition gör att jag i dag känner optimism inför framtiden, konstaterar Ulrika Simonsson.
Bakom konsortiet står det offentlig-privata partnerskapet IMI AMR Accelerator som bedriver flera projekt för att reducera antibiotikaresistens i världen.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!