Trump vill klassa mexikanska narkotikakarteller som terrorister
USA:s president Donald Trump. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times-arkivbild


Nyligen dödades nio kvinnor och barn i en attack i norra Mexiko. USA:s president Donald Trump vill nu klassa mexikanska narkotikakarteller som terrorgrupper.

I en intervju med programledaren Bill O’Reilly säger han att ”de kommer att klassas”.

– Jag har arbetat med detta de senaste 90 dagarna. Du vet, att klassa är inte så lätt, man måste gå igenom en process, och vi har kommit långt i processen.

Förklarar krig

I början av november dödades nio mormoner, som hade amerikanskt medborgarskap, varav tre kvinnor och sex barn, när de färdades i bilar till ett bröllop. Attacken skedde nära den amerikanska gränsen. Mexikanska myndigheter sade att de kan ha blivit misstagna för att tillhöra ett rivaliserande gäng.

Trump skrev sedan på Twitter att han förklarar krig mot de mexikanska narkotikakartellerna.

Det mexikanska utrikesdepartement har meddelat att man vill ha ett möte med USA för att diskutera terrorstämplingen såväl försöken att stoppa inflödet av vapen och pengar till den organiserade brottsligheten i Mexiko.

– Jag vill inte säga vad jag tänker göra, men de kommer att klassas. Vi förlorar 100 000 människor varje år på grund av det som händer och det som kommer från Mexiko, säger Trump i intervjun med Bill O’Reilly.

Mexikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador säger att Mexiko kommer att ta tag i frågan efter Thanksgiving och han har bett sin utrikesminister att sköta samtalen.

– Samarbete. Ja. Ingripande. Nej, sade han vid en presskonferens när han fick frågan om Trumps kommentar.

Våldet spiller över till USA

Mexiko har länge haft problem med narkotikakarteller och våldet som följer i dess spår. Under årets första åtta månader skedde 23 063 mord, rapporterade TT i oktober. Förra året mördades 33 749 människor i landet. Många av dessa mord är kopplade till narkotikakriget.

Tidigare i år kunde man spåra 150 000 skjutvapen från kriminella i Mexiko till vapenbutiker och fabriker i USA, visar en studie som ATF, USA:s federala polis för bekämpning av brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel, har gjort.

USA:s utrikesdepartement uppskattar att 90 procent av allt kokain som smugglas in i USA går via Mexiko. Våldet spiller samtidigt över till USA där många skjutningar och mord kan kopplas till gäng som sysslar med knarklangning.

Narkotikan som smugglas in från Mexiko är också en drivande orsak till den opioidepidemi som USA plågas av. Förra året dog 70 000 människor i överdoser.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.