Trump skriver under lag som stödjer demonstranterna i Hongkong
USA:s president Donald Trump. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times-arkivbild


USA:s president Donald Trump skrev på onsdagen under två lagar som stödjer demonstranterna i Hongkong, rapporterar flera amerikanska medier.

Förra veckan godkände USA:s representanthus och senaten lagförslaget om att man stödjer mänskliga rättigheter och demokrati i Hongkong.

– Jag skriver under dessa lagar i respekt för president Xi, Kina och Hongkongs medborgare, säger Trump i ett uttalande, och fortsätter:

– De har tagits fram i hopp om att Ledarna och Representanter för Kina och Hongkong vänskapligt kommer att åsidosätta sina meningsskiljaktigheter så att det leder till långvarig fred och välstånd för alla.

Han skrev också under lag som förbjuder export av kravallutrustning som gummikulor och tårgas till polisen i Hongkong.  

Enligt lagen måste Hongkong minst en gång om året visa att man är tillräckligt självständiga från Fastlandskina för att kunna garantera handelsstatus med USA.

De nya lagarna ogillas dock starkt av Kina. Förra veckan sade Geng Shuang, talesperson för utrikesministeriet, att USA måste ”omedelbart vidta åtgärder för att hindra lagförslaget till att bli lag” annars kommer det bli ”kraftiga motåtgärder”. Regeringen i Hongkong anser å sin sida att USA inte ska lägga sig i regionens inhemska politik.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.