Trump: Nya fredssamtal med talibanerna
USA:s president Donald Trump skakar hand med Afghanistans president Ashraf Ghani. Foto: Alex Brandon/AP/TT


Samtalen mellan USA och talibanrörelsen har återupptagits. Det var president Donald Trumps budskap när han överraskande dök upp i Afghanistan på torsdagen.

Presidentplanet Air Force One landade på flygbasen Bagram utanför huvudstaden Kabul, mitt under firandet av den amerikanska högtiden thanksgiving.

Under det korta besöket passade Trump på att fira tillsammans med de amerikanska soldaterna och skoja genom servera dem kalkon. Men samtalsämnena blev snart allvarligare.

Efter ett kort besök med Afghanistans president Ashraf Ghani berättade Trump att USA har återupptagit samtalen med talibanrörelsen och att han tror att talibanerna är öppna för vapenvila.

– Talibanerna vill ha en överenskommelse och vi kommer att träffa dem. Vi anser att det måste bli en vapenvila och... nu vill de ha en vapenvila, sade han.

Ghani tackade Trump för USA:s arbete för att trygga säkerheten i landet.

I september ställde Trump in de pågående fredssamtalen med talibanrörelsen efter en blodig attack i Kabul som bland annat dödade en amerikansk medborgare.

Samtalen om ett tillbakadragande av amerikanska trupper mot försäkran om att talibanerna inte skulle låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan hade pågått i närmare ett år när de avbröts.

Det är första gången Trump besöker Afghanistan sedan han blev amerikansk president.

(TT-AFP-Reuters)