Tre världssolister ger sällsynt Bach-konsert i Uppsala
Danska cellisten Andreas Brantelid. Foto: Marios Tamides


Om du befinner dig i Uppsala i helgen kan du gå och lyssna på Bachs samtliga solosviter för piano, cello och violin, som spelas i rad med framstående solister: Andreas Brantelid, Christian Ihle Hadland och Isabelle Faust.

Johann Sebastian Bach (1685–1750) har påverkat och influerat musiker och kompositörer i århundraden. Hans närvaro går ofta att spåra långt utanför det vi räknar som konstmusik. 

Den 2-4 februari synas denne ojämförlige gigant med lupp, då hans mest avskalade verk presenteras i helfigur. Uppsala Konsert och Kongress bjuder på en sällsynt möjlighet och en stor tugga fantastisk musik: Johann Sebastian Bachs samtliga solosviter för cello, piano och violin. 

– Många som spelar fiol, piano eller cello har spelat solopartitorna och sonaterna av Bach, men väldigt sällan får man chans att höra dessa live – och framförallt inte alla på en gång. Att höra tre fullfjädrade instrumentalister spela alla sex solostyckena på respektive instrument på en kväll är en utmaning och en unik chans, säger Stefan Holmström, producent för projektet på Uppsala Konsert & Kongress.

Tyska violinisten Isabelle Faust. Foto: Detlev Schneider

Många musiker har ett speciellt förhållande till musiken komponerad av Bach, och återvänder ofta till hans omfattande och utmanande katalog. Den norske stjärnpianisten Christian Ihle Hadland berättar om sin relation till J.S Bach i konsertprogrammet (fritt översatt från norska):

"Det största ögonblicket i Bachs musik tycker jag är pausen mellan sista variationen och upprepningen av temat i Goldberg-variationerna. Och visst är det paradoxalt att det vackraste i ett musikstycke är några sekunders stillhet mellan två satser! Men det är verkligen något med känslan av att "komma hem", när man efter trettio delvis mycket komplicerade och krävande variationer kan vända tillbaka till enkelheten och låta stycket tona ut i stillhet, nästan som det börjde," säger Christian Ihle Hadland.

Norska pianisten Christian Ihle Hadland. Foto: Kim Ialand

Här kan du höra Isabelle Faust spela Bachs sonata no 3 i C-dur, BWV 1005, Largo:

Mer om solisterna: 

Andreas Brantelid - cello
Född i Köpenhamn 1987. Han gjorde sin solodebut redan som 14-åring och har sedan dess gått från klarhet till klarhet. Han är idag ett världsnamn, känd för sina djärva tolkningar, färgstarka sound och stora scennärvaro. Han har engagerats som solist av orkestrar som London Philharmonic, Mahler Chamber Orchestra, Yomiyuri Nippon Symphony, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Leipzig Radio Symphony och många, många fler samt samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Philippe Herreweghe, Vasily Petrenko, Sakari Oramo och Heinrich Schiff. Under 2017 har han bland annat medverkat vid Beethovenfest i Bonn och turnerat i Kina tillsammans med London Philharmonic Orchestra. 

Christian Ihle Hadland - piano
En av Norges främsta musiker, förr 1983 i Stavanger. Han gjorde sin debut med norska radioorkestern vid 15-års ålder, och har sedan gått vidare och spelat med ledande orkestrar världen över. Christian Ihle Hadland är en eftertraktad solist och hans raffinerade spel har tagit honom till några av de mest prestigefyllda scenerna i världen. Förutom i stort sett alla de stora orkestrarna i norden har han anlitats av Royal Scottish National Orchestra, Seattle Symphony Orchestra, NDR Hannover Orchestra och många fler. Han är också en eftertraktad kammarmusiker och har har varit konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen i Stavanger. 

Isabelle Faust - violin
“Her sound has passion, grit and electricity but also a disarming warmth and sweetness that can unveil the music’s hidden strains of lyricism ...” skrev New York Times om Isabell Faust, som ses som en av världens främsta violinister. Isabelle Faust, föddes 1972 i Esslingen, Tyskland, och vann prestigefyllda solisttävlingar redan som mycket ung. 1993 kammade hon hem förstapriset i Paganini Contest och blev snart inbjuden att samarbeta med världens ledande orkestrar, så som Berlin Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra Tokyo för att nämna några. Hennes repertoar är imponerande och omfattar allt från J.S. Bach till samtida musik av Ligeti, Lachenmann och Widmann. Under sin lysande karriär har hon gång efter annan jobbat med välkända dirigenter som John Eliot Gardiner och Daniel Harding. 

Konserttillfällen på Uppsala Konsert och Kongress:

Fredag 2/2 19.00 Sal B 
Cellisten Andreas Brantelid spelar J.S. Bachs sex solocellosviter BWV 1007-1012.

Lördag 3/2 18.00 Sal B
Pianisten Christian Ihle Hadland spelar J.S. Bachs sex solopartitorna för piano BWV 825 – 830.

Söndag 4/2 16.00 Sal B
Violinisten Isabelle Faust spelar J.S. Bachs partitor och sonater för soloviolin BWV 1001–1006.