Tre jordklot behövs om alla skulle leva som vi gjorde
Planetskötare i världsklass med siktet mot fossilfritt 2025
Familjen Andersson Ferry, med Björn Ferry, Dante Andersson Ferry och Heidi Andersson har bestämt sig för att leva fossilfritt 2025. Genom sin blogg och att nå ut i media vill de också inspirera andra.


Om alla i världen skulle leva som vår familj bestående av mig, Heidi Andersson, Dante Andersson Ferry 5 år och Björn Ferry gjort senaste åren, när både Björn och jag var aktiva och tävlade VM och OS och flög nära ett varv runt jorden och körde nästan lika många mil i bil, skulle det behövas närmare tre jordklot. Det fattar vilken 5-åring som helst att det inte är hållbart.

Tillsammans med tre av mina stora förebilder hemma vid köksbordet i Ensamheten. Jag, ca 3 år gammal, sitter i knät på farfar Tore, farmor Elsa serverar kaffet och farbror Lars, vars jeans jag stolt bar hela högstadiet sitter bredvid. Bilden är lånad från boken Skogen i våra hjärtan av Boris Ersson.

I byn Ensamheten växte jag upp och det var där, i framförallt potatislandet och vid köksborden som jag formades som människa och lärde mig att allt i världen är uppbyggt i cirklar, cykler och kretslopp och att ansvar är något starkt, stort och viktigt. Jag lärde mig att både bryta arm och prata på in- och utandning för att göra min röst hörd i analyser och diskussioner om världen, politik, skogsbruk, jämställdhet, problem och tänkbara lösningar, men framförallt lärde jag mig, att ska man förändra världen kan man inte stanna vid köksbordstyckande, utan då är det bara att kavla upp ärmarna och plocka fram handlingskraften.

Att vänta tar mer energi än att agera och vill man förändra världen ska man börja med sig själv, så är det någon som borde ha målsättningen att vara fossilfri år 2025, så är det Björn och jag.

De fem B:na

Sagt och gjort. Målet, som innebär att vi ska frigöra oss från beroendet av olja, kol och fossilgas formulerades i slutet på 2015. Vi har valt att ta oss an utmaningen. För att vi kan, och för att vi är övertygade om att det är rätt och för att vi vill vara med och påverka omställningen och vara pionjärer för den hållbara livsstilen. En stor utmaning, svar ja, men jag ser det inte som någon uppoffring, utan som en konkurrensfördel. De som först ställer om blir morgondagens vinnare.

Hur ska det gå till? Vi utgår från svenska förhållanden. Hur kan vi leva här, för att på bästa sätt bidra till att nå 2-gradersmålet för hela planeten. Vi utgår från de uppenbara huvudområdena för vårt fossila avtryck: BILEN – Resorna, BIFFEN – Maten, BOSTADEN – Boendet, BÖRSEN – Det egna företaget skogsbruket och investeringarna, BEGÄREN – Konsumtionen.

Den första åtgärden vi gjort är att minimera flygresor och välja tåg och buss istället och undvika att ta bilen under milen, och en lastcykel med eldrift och dubbdäck blev vår julklapp till oss själva. Cykeln rymmer både ungar, matkassar och armbrytarbord. Sedan har vi valt att köra elbil och jobbar och lobbar järnet för att få till laddstolpar av olika slag i Storuman.

Ensamheten.

Ett annat sätt att leva

Livet som egen företagare, armbrytarkonsult och armbryterska med start från tonåren har resulterat i fantastiska erfarenheter runt om i världen, Shanghai, Tokyo, Durban, Springfield, Moskva, Las Vegas etc.. och ett fossilt avtryck, som kommer att kräva sin tid innan jag kompenserat, men med allt tallplanterande under åren har jag kommit en bit på väg.

Målsättningen fossilfri år 2025 kommer innebära en hel del planerande och omvärderande om det blir aktuellt med utlandsuppdrag, för att bara tacka ja och hoppa på första bästa flyg är inte aktuellt. År 2025 räknar vi med att kunna flyga på förnyelsebara drivmedel, men endast göra det i begränsad utsträckning. Vi har gjort en enklare fossilinventering via klimatkontot.se, men vi ska göra en betydligt grundligare inventering med hjälp av klimat- och energirådgivarna i Norrbotten/ Västerbotten.

Vårt fossila avtryck ligger just nu långt under medelsvenskens och det ser nästan ut som att vi snart är i mål, MEN det är som när man börjar träna – det ger stort resultat i början och sen börjar den riktiga utmaningen!

Vi vet att man inte blir olympisk mästare eller världsmästare genom att träna två dagar i veckan. Vi är beredda att gå in 100 procent för målsättningen som vi dagligen ägnar tid och tankekraft åt och Björn och jag har inga hemligheter och delar gärna med oss av våra erfarenheter på resan mot målet – Fossilfri år 2025. Vill du följa med på vår resa är det bara att hänga på här.

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.