Heidi Andersson: Ett drygt år med målsättningen #fossilfri2025 Del 1
Planetskötare i världsklass med siktet mot fossilfritt 2025
Armbryterskan Heidi Andersson summerar i bloggen första året på väg mot ett fossilfritt liv för sin familj med maken Björn Ferry och sonen Dante. Foto: Heidi Andersson


Vi är två före detta elitidrottare som lever på våra personliga varumärken, skogsbruk och investeringar. Vår vision är att bli fossilfria till år 2025. Fossilfria innebär att vi ska utesluta olja, kol och fossilgas ur vårt liv. En stor utmaning, svar ja, men jag ser det inte som någon uppoffring, utan som ett sätt att ligga i framkant, bygga upp ett motståndskraftigt och resilient liv redo för framtidens utmaningar i en klimatförändrad värld och ett sätt att få upp ögonen för nya möjligheter.

Jag tycker att det är en bra strävan att försöka leva ett liv värt att dö för. Och att anamma en hållbar livsstil är något alla förr eller senare måste, för att vi ska kunna säkerställa framtida mänskligt liv på jorden. De som lyckas ställa om först blir morgondagens vinnare. Omställning är konkurrenskraft!

Världens länder har enats om att vi måste hålla den globala temperaturökningen under två grader, helst maximimalt 1,5 grader. Det är vanligt folk som i slutändan ska göra jobbet. Vi har valt att börja, för att vi kan och för att vänta på att andra ska gå före, tar mer energi än att själv agera.

Hur ska då detta gå till rent praktiskt och konkret? Ja, det är precis det vi delar med oss av här, resan mot att bli fossilfri 2025. Vi är inga klimatexperter, men vi har förmågan att sätta upp mål och fokuserat jobba mot dessa. Så mycket som jag lärt mig sedan målsättningen "fossilfri2025" formulerades är mäktigt och jag ser fram emot att utvecklas under 2017 och med mer kunskap ta mig några delmål närmre den hållbara livsstilen och fossilfriheten!

Björn och Heidi, och Dante i mitten. Är det någonting vi kan så är det att målfokuserat gå in för det vi tror på. Vi vet att man inte blir världsmästare och olympisk mästare genom att träna två gånger i veckan, nej ska det bli resultat i världsklass är det fokus varje dag som gäller.

Några av mina personliga målsättningar under 2017 är att odla mer och bättre, läsa på om solceller och göra vettiga investeringar i just förnyelsebar elproduktion och planera för att bygga en fjällstuga hållbart och ansvarsfullt tillsammans med en av Sveriges mest framstående ekohusarkitekter. Sen kommer vi också att göra en tv-produktion med fokus på hållbarhet, men så mycket mer än så får vi inte säga i dagsläget.

Uppskattade koldioxidutsläpp i ton CO2/år, för bostad, resor, mat och konsumtion. Den totala mängden visas i blått.

Vi har använt oss av Svenska Miljöinstitutets klimatinventeringsverktyg som finns tillgängligt för ALLA. Prognosen här ovan för 2017 är tuff och jag är tveksam till att vi kommer att klara av det, men vi får se. Året har ju bara börjat! Planen under 2017 är även att testa andra typer av verktyg för att kunna gör rimliga fossilinventeringar och självklart delar vi med oss av resultaten här.

2016 har vi ägnat oss åt uppdrag (föreläsningar, presentationer, tv-medverkan, krönikor) och däremellan har vi skogsbrukat och renoverat torp och prioriterat tid till att lära oss mer om klimatet och hur vi konkret ska kunna bli fossilfria och givetvis har det blivit ett par timmars träning. Pass med armbrytargymnasieelverna och kusin HulkFia tillhör favoriterna.

Det är jag som är road av torprenoveringar och projekt i allmänhet, men ibland lurar jag med Björn. Som när det skulle skottas sågspån från vinden i Lerberg. Och när det skulle dras spik ur taket var det klockrent med 194,5 cm.

Bilden på ”mammuten” har Björn tagit på en av sina många skogsexkursioner som förutom att röja är något av en favoritaktivitet för mannen i mitt liv.

Björn är mer road av att läsa tunga klimat- och skogsrappporter. Och han kan fantastiskt nog läsa dem flera gånger!

Så här ser lunglav ut. Det var något som vi verkligen lärde oss under 2016. Och tack vare Björns omfattande vandringar runt på våra skogsfastigheter fick vi till ett gediget Biotopskydd (naturreservat).

Tillbaka till ”mina projekt”, he he, sommarens varmaste dagar tillbringade jag under golvet i Lerberg och gjorde vad jag kunde för att stabilisera, kila och stadga till det. Resultatet blev bra, men om det blir hållbart återstår att se till våren. Jag är inställd på att leran sabbat en del, men vi får se.

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025. Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.