Tortyr i Kina: Par uthärdar år av förföljelse och lidande
T v Ett taggtrådsstängsel i nordöstra Kina. Foto: Mark Ralston/AFP /Getty Images T h En man som tröstar en kvinna. Foto: Jiji Press/ AFP/Getty Images


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

En man och hans hustrus kamratskap och tro har hjälpt dem att överleva nästan 20 år av brutal förföljelse, orsakad av den kinesiska regimen. Trots en obeveklig press och år av att uthärda den kinesiska polisens hot och straff, så har Wang och Li alltid stöttat varandra och hållit sin tro vid liv.

Sedan förföljelsen började har Wang och Li förlorat familjemedlemmar, sin försörjning och till och med sitt boende, rapporterade Minghui den 5 juni, en webbplats som dokumenterar förföljelsen av Falun Gong* i Kina.

Wang Zhimin och hans fru Li Dongmei är utövare av Falun Gong, även känd som Falun Dafa, en forntida kinesisk qigong- och självförbättringsmetod som följer principerna sanning, godhet och tålamod. Juli 1999 påbörjades emellertid en grym förföljelsekampanj mot dem som utövar qigongmetoden, i deras hemland Kina.

Fast tro medan allt förloras

Wang och Li började utöva Falun Gong 1998, sex år efter att qigongmetoden introducerades för allmänheten i Kina. De bor nära Harbin, huvudstaden i Heilongjiang-provinsen, i Kinas nordöstra region, historiskt känd som Manchuriet. Efter att ha lärt sig qigongmetoden upplevde de betydande förbättringar i sitt välmående. Också deras äktenskap blev trivsamt och fridfullt efter att de började utöva, eftersom de förbättrade och förändrade sig själva.

Den 20 juli 1999 inledde den dåvarande ledaren för Kinesiska kommunistpartiet Jiang Zemin en våldsam förföljelse av Falun Gong. Statskontrollerad media fyllde tv-kanaler och tidningar med förfalskade rapporter om qigongmetoden. Som svar på detta åkte många Falun Gong-utövare över hela landet till sina lokala regeringskontor för att försvara den.

Li var gravid i tredje månaden när hon och Wang reste till Harbin för att säga sin mening. Tjänstemännen vid de lokala myndigheterna vägrade dock träffa dem. På grund av detta beslutade de sig för att återvända hem.

Medan paret väntade på en station för att åka hem, så kom beväpnade poliser och låste in dem. Polisen förhörde mannen och hustrun och alla frågor handlade om deras tro.

Den beväpnade polisen tog dem sedan med till Fangzhengs säkerhetsbyrå där de arresterades. Trots den spända situationen var Wang och Li modiga nog att fortsätta göra sina qigongövningar. Som svar misshandlade den lokala polisen dem både psykiskt och fysiskt.

Det var då Li upplevde sin första stora förlust. Hon fick missfall på grund av den psykologiska pressen och det lidande som polisen hade orsakat.

En översvämmad polisstation i Harbin. Foto: Tao Zhang/Getty Images

Efter 15 dagar släpptes de, men andra svårigheter väntade dem. Wangs chef på Hamnmyndigheten organiserade tillsammans med chefen för den lokala polisen, Zhang Baochang, en hjärntvättsklass som alla Falun Gong-utövare på arbetsplatsen var skyldiga att delta i. Wang och de andra tvingades titta på nyhetsrapporterna och läsa tidningarna, vilka alla förtalade Falun Gong.

Det lidande som Wang och Li hade utstått avskräckte dem dock inte. I februari 2000 reste de till Kinas huvudstad, Beijing, för att göra sina röster hörda. De åkte specifikt till den regeringsbyrå som är till för att ta emot och lösa de saker som medborgare klagar på. Men återigen nekades de ett möte med dem.

Denna gång, istället för att bara åka hem, beslutade de sig för att om regeringen inte lyssnade på dem, så skulle den vanlige medborgaren göra det. De åkte till Himmelska fridens torg för att berätta för folk om hur bra Falun Gong är och uppmuntra andra till att inte tro på Kinesiska kommunistpartiets förtal.

Vad de inte visste var att myndigheterna hade skuggat dem.

Zhang, chefen för den lokala polisen som hade organiserat hjärntvättsklassen, dök upp tillsammans med det högsta polisbefälet för deras län. De kidnappade de två och misshandlade Wang, vilket orsakade att hans bröstkorg fick skador som höll i sig under lång tid. Paret fick också utstå förhör och hot och tvingades stå upp under långa perioder.

En kinesisk polisman patrullerar Himmelska fridens torg den 6 februari 2000 för att hålla utkik efter Falun Gong-utövare, dagen efter polisens våldsamma nedslag på protesterande Falun Gong-utövare som blev slagna, misshandlade och fängslade när polisen slog ned på fridsamma protester inför det kinesiska nyåret. Foto: Stephen Shaver/AFP/Getty Images.

Efter sex månaders tortyr återvände Wang och Li tillsammans till sitt hem, men snart följde mer trakasserier från de kinesiska myndigheterna då det företag Wang var anställd hos tog 4 000 yuan (5 400 kr) från dem.

I april 2001 fördes Wang bort från sitt hem och låstes under en månads tid in i ett drogrehabiliteringscenter. Under den tiden var han tvungen att uthärda liknande hjärntvättsklasser som tidigare. Li lämnades kvar hemma, men den lokala polisen kom till dit och trakasserade och hotade hennes familj. Deras familj led sedan ytterligare en stor förlust. Lis far dog på grund av stressen av att ständigt trakasseras av polisen.

Wang släpptes efter att ha suttit fängslad i en månad, men inte utan ångerkänslor. Han hade undertecknat ett "ångeruttalande" och sagt att han garanterat skulle överge sin tro, så att han kunde lämna rehabiliteringscentret.

Förföljelsen pågår fortfande

Senare, i september 2010, slog polisen återigen till mot Wang och Li. Polisen genomsökte hemmet, stal en bärbar dator och tog med Wang till polisstationen. Han förhördes, blev psykiskt misshandlad och hotades med ett långvarigt fängelsestraff. Efter fem dagar släpptes Wang, men polisen tvingade honom att betala 2 000 yuan (2 700 kr).

I mars 2011 genomförde polisen i Heilongjiang storskaliga attacker för att arrestera Falun Gong-utövare. För att undvika ytterligare arresteringar lämnade Wang och Li sitt hem och gömde sig i andra områden. De hade inte mycket pengar och hade svårt att hitta skydd.

I september 2015 gick de lokala utövarna samman för att stämma den tidigare kinesiske ledaren Jiang Zemin, den person som bär ansvar för att ha satt igång förföljelsen. Polisen genomförde då återigen attacker i området, och både Wang och Li fick än en gång gömma sig.

Wang led också av en annan form av förföljelse. I november 2017 avskedades Wang av sin chef på Hamnmyndigheten och av den Offentliga säkerhetschefen. Wang var dock skyldig att fortsätta betala pensionsavgifter på 14 000 yuan (19 000 kr) per år, pengar som han inte hade.

Om saker och ting redan inte var tillräckligt illa för paret, så drabbades Wang av en stroke i september 2018. De spenderade nästan 10 000 yuan (13 500 kr) på sjukhusavgifter, och Wang kan fortfarande inte arbeta.

Den tragiska berättelsen om Wang och Li är bara en av många som har skett på grund av Kinesiska kommunistpartiet, bakom den falska slöjan av en välmående ekonomi. Miljontals människor med en andlig tro har blivit ruinerade, förstörts och förlorats på grund av arresteringar, tortyr och organskörd, utförd av den kinesiska regimen.

Civilklädda polismän ser på medan en kvinnlig Falun Gong-utövare motsätter sig att bli arresterad medan hon under tvång förs till en piketbuss, den 11 maj 2000, Himmelska fridens torg, Beijing. Foto: Stephen Shaver/AFP/Getty Images

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.