Tortyr i Kina: Kidnappad och utsatt för mental tortyr under sitt besök i Kina
Vid en presskonferens i Montreal den 22 juni 2001, berättar Ying Zhu, t.h. om vad som hade hänt henne i Kina. Över 20 medier dök upp på presskonferensen. Foto: Epoch Times


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

Michael Kovrig, en kanadensisk man som fängslades i Kina som en uppenbar hämnd för gripandet av Huaweis VD Meng Wanzhou, utsattes för många långa timmars förhör och tvingades vara i rum där ljuset var på dygnet runt, vilket orsakar sömnbrist. Sådana mentala påfrestningar är bara en av många psykologiska tortyrmetoder som används i Kinas fängelsesystem, ofta med förödande effekt.

Även kinesisk-kanadensiska Ying Zhu utsattes för kontinuerlig psykisk tortyr under 33 dagar i Kina.

Att bli kidnappad, förhörd, hotad och psykiskt misshandlad är den kinesisk-kanadensiska kvinnan Ying Zhus egna ord om hur hon blev behandlad av de kinesiska myndigheterna, efter att ha anlänt till Kina från Montreal för att besöka sina föräldrar i maj 2001. Hennes mor hade genomgått två hjärtoperationer och Zhu ville väldigt gärna besöka henne.

Det var Zhus första besök i Kina sedan hon invandrade till Kanada 1997, där hon sedan dess var fast bosatt. När hon kom till tågstationen i staden Guangzhou blev hon omedelbart arresterad och utsattes för hårda förhör av personal från Ministeriet för nationell säkerhet. Hon fördes sedan till en annan plats och pressades även där under hårda förhör, i mer än 30 dagar.

– Jag fick inte gå ut genom dörren under hela 33 dagar. Jag fick inte kontakta någon eller ringa ett enda samtal. Jag var helt isolerad från omvärlden, sade Zhu, som utövar Falun Dafa, en qigongmetod som också kallas Falun Gong*.

Samtidigt väntade hennes föräldrar på henne och hade ingen aning om var hon var. De lokala myndigheterna sade till dem att de inte visste.

Zhu övervakades av 12 personer, både manliga och kvinnliga, dygnet runt, i skift om tre personer; även när hon sov och använde toaletten då toaletten inte hade någon dörr.

– Jag kunde inte sova med tre personer som tittade på mig och med en glödlampa på 120 watt som var på 24 timmar om dygnet. De släckte aldrig ljuset, sade hon.

– Varje rörelse jag gjorde, vilket humör jag var på, alla uttryck och känslor, spelades in och sparades. Jag kände mig väldigt spänd och nervös. Att använda toaletten var förnedrande och svårt eftersom de befann sig i rummet. Min hälsa började försämras och mitt inre blev kaotiskt. Jag visste att de försökte bryta ner mig.

Varje dag kom det in tre andra, förutom de som övervakade henne, för att förhöra henne. De försökte inte bara övertala henne att ge upp utövandet av Falun Dafa, de ställde också detaljerade frågor om varje person i hennes adressbok.

Att tvinga utövare att ge upp Falun Dafa är en viktig del av Kinesiska kommunistpartiets förföljelsekampanj mot qigongmetoden, en förföljelse som påbörjades av den dåvarande partiledaren Jiang Zemin 1999.

Ying Zhu vid en manifestation framför det kinesiska konsulatet i Montreal, för att kräva att den kanadensiske medborgaren Sun Qian som suttit fängslad i Kina sedan februari 2017 ska släppas. Foto: Epoch Times

Hotas av en ”psykologiprofessor”

Zhu fick också två besök av en man som påstod sig vara ”psykologiprofessor” och som berättade för henne att han hade tvingat många Falun Gong-samvetsfångar att sluta utöva. Han sade att många hade skickats till mentalsjukhus för att få ”psykiatrisk behandling”. Han berättade även att det i Kina var lätt att skapa falska beskyllningar och anklagelser, och betonade att en berömd marskalk i Folkets Befrielsearmé hade satts dit och skickats till ett fängelse där han dog.

– Jag började oroa mig för att de skulle skicka mig till ett mentalsjukhus, för jag hade ingen avsikt att ge upp Falun Dafa, sade hon.

– Jag visste att han försökte skrämma mig, men jag var fortfarande rädd. Jag var väl medveten om att det han sade är en verklighet i Kina. Många oskyldiga människor har på grund av olika anledningar falskeligen anklagats och fått utstå grym förföljelse under de senaste 50 åren av kommunistiskt styre. Jag var orolig för att om jag dog här, så skulle ingen någonsin få veta hur jag försvann eller vad som hade hänt mig.

Tack vare en stark samordnad räddningskampanj i Kanada, som till och med omnämndes av en av vakterna, så släpptes Zhu äntligen fri efter 33 dagar men hölls under övervakning i sitt föräldrahem.

Innan Zhu återvände till Kanada ombads hon att skriftligen lova att inte delta i aktiviteter i Kanada som går emot den kinesiska regeringen och att lova att rapportera alla relaterade aktiviteter till kinesiska regeringstjänstemän, men hon vägrade. Hon hotades också med att hennes liv och studier i Kanada skulle kunna vara i fara om hon berättade om vad som hade hänt henne under den tid som hon satt fängslad.

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.