Torghandlare lurade äldre – lade till extra nollor vid köp

Två torghandlare satte i system att lura äldre och turister på Hötorget i Stockholm. Foto: Lena Lindell.


Två torghandlare på Hötorget i Stockholm satte i system att lägga till en extra nolla eller ibland även fler. En torghandlare hade dragit 13 000 kronor från en 94-årig man. Polisen och Stockholms stad har nu stoppat de två torghandlarnas verksamhet.

Under 2021 och fram till april i år har polisen mottagit 30–40 anmälningar gällande bedrägerier från torghandlare som sålde frukt och grönt. Två torghandlare på Hötorget i Stockholm satte i system att lägga till en extra nolla eller fler. Ett köp för 54 kronor blev 540 och 150 blev 1 500 kronor.

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion i en kommentar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!