(TT)
Uppsala universitet skickar med levande stamceller och insulinproducerande betaceller. Genom att utsätta dessa för tyngdlöshet hoppas man komma närmare en behandling av typ 1-diabetes.
Det belgiska universitetet ULB i Bryssel undersöker hur droppar av olika vätskor beter sig vid avdunstning. De vill undersöka hur vätskor kan användas för att överföra värme och och bidra till förbättrade termiska förhållanden för astronauter.
Duisburgs tekniska universitet testar hur positivt och negativt laddade partiklar beter sig i rymden. Genom ett laddat fält i en stängd behållare har forskarna skapat ett slags miniuniversum där partiklarna ska symbolisera stjärnor och planeter. Man hoppas på nya svar om planeters födelse.
Italienska forskare har utvecklat en kapsel som ska användas för återinträde i atmosfären. När raketen når sin maxhöjd lossnar kapseln och den paraplyformade farkosten testar ett riktigt återinträde i atmosfären och nedslag på marken. Målet är att testa hållbarheten för att potentiellt användas vid framtida rymdmissioner.
De övriga åtta experimenten delar på utrymmet i en gemensam modul. Bland dessa hittas forskning kring panamasjukan och experiment för mätning av kosmisk strålning som byggts av svenska gymnasister.
Källa: SSC (Swedish Space Corporation)