Trots Frigivningsutredningens nej tycker Moderaterna att regeringen ska gå vidare med frågan om att begränsa villkorlig frigivning.
– Det är orimligt att vi har frigivning efter två tredjedelar av strafftiden, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.
Justitierådet Agneta Bäcklund meddelade på torsdagen att en enig utredningsgrupp säger nej till vad som kallats lex Hagamannen - att villkorlig frigivning ska skjutas upp om det bedöms att den dömde har hög återfallsrisk.
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg välkomnar beskedet.
Forskning saknas
– Dels är det en rättssäkerhetsfråga där likabehandlingsprincipen riskerar att åsidosättas, men det är också en ändamålsfråga. Det finns ingen forskning på att längre fängelsetid påverkar återfallsfrekvensen, och man riskerar att få godtyckliga bedömningar, säger hon.
Regeringen kan få svårt att gå vidare med frågan, menar Anne Ramberg.
– Det här utspelet var ju med anledning av Hagamannen. Det var oerhört känslostyrt, och man kan inte låta signalpolitik styra. Regeringen kan absolut gå vidare med det, men om det nu är så att remissinstanserna håller med utredaren så är det ju väldigt svårt för regeringen att bortse från det. Det vore uttryck för en dålig typ av lagstiftning, säger hon.
"Inte rimligt"
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är skeptisk till utredningens slutsats att de psykiatriska riskbedömningarna inte går att genomföra på ett rättssäkert sätt.
– Det är självklart att man ska kunna göra en riskbedömning för återfall. Jag beklagar att utredningen har tagit en så negativ inställning till detta, säger han.
TT: Men utredaren säger nej, ska man inte lyssna på expertisen?
– Man ska alltid lyssna in, men till syvende och sist kommer det här ner till en bedömning som handlar om samhället. Det är inte rimligt att vi har ett system i dag där människor med hög risk för återfall kommer ut för tidigt.
TT: Vad tycker du regeringen ska göra nu?
– Jag tycker att regeringen ska lyssna på det riksdagsbeslut som alliansen fattade 2015, som handlar om att vi måste skärpa möjligheten till villkorlig frigivning. Dessutom bör man gå vidare med förslaget om riskbedömning för återfall.
(TT)