Tilltagande vind orosmoln för räddningsledare


Det rasar bränder i skog och mark på flera håll i Sverige. Tilltagande vind under eftermiddagen och kanske ny vindriktning är ett orosmoln.

Det är torrt och varmt i stora delar av landet och bränder rapporteras från många håll. Enligt SMHI är det just nu extremt stor risk för brand i Götaland och västra Svealand. I östra Svealand och södra och mellersta Norrland är brandrisken stor eller mycket stor.

Ett område så stort som två gånger två kilometer i skogarna i Hagfors kommun brinner och invånare norr om Ekshärad uppmanas sedan söndags kväll att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av kraftig rök.

Fortfarande evakuering

Ett femtiotal brandmän och ett 20-tal personer är inkallade från Hemvärnet. Tre helikoptrar vattenbombar området, en är inhyrd från Norge eftersom det just nu är brist på helikoptrar i Sverige.

– Läget är allvarligt men stabilt. Vi har slang runt hela området och har omringat branden så vi jobbar stenhårt nu med begränsningslinjen nu. Men det brinner i marken och flammar upp då och då, och vinden har tilltagit under dagen. Vi får hoppas att det inte blir mer än nu, säger Håkan Bengtsson, räddningsledare vid Hagfors räddningstjänst.

Prognosen säger vindhastigheter på uppåt 11 sekundmeter.

Sedan söndagskvällen är boende i Hornäs och Östra Tönnet evakuerade och det är fortfarande osäkert när de kan åka tillbaka hem.

I Mellingerum i Oskarshamns kommun är branden nu omringad, om än inte helt under kontroll. Själva brandområdet uppskattas till runt 30 hektar.

Foto: TT

Oförutsägbar vind

– Jag vill inte säga att den är under kontroll för vinden är lite byig och ska väl ändra sig lite i vindriktning, så vi måste ta det i beräkning, säger Ingmar Idh,räddningsledare i beredskap vid Oskarshamns räddningstjänst.

Skulle vinden vända kan ett hus komma i brandens riktning.

Helikopter vattenbombar just nu ett område ett hundratal meter bort från branden och räddningstjänstens begränsningslinje, där branden brutit igenom.

Flera räddningstjänster från länet, hemvärnet och ett antal ideella med tankbilar av olika slag deltar i släckningen.

Brinner nära Åseda

Utöver att det sedan söndagen brinner norr om Åseda i Småland har räddningstjänsten fått rycka ut på en ny brand under måndagen, rapporterar P4 Kronoberg. Men båda bränderna ska nu vara under kontroll även om tilltagande vind kan bli ett bekymmer, enligt insatsledaren.

– Vi har en vind som tilltagit mer än vad vi trodde. Vi är oroliga att den kanske vänder, men gör den inte det så jobbar vi på som vi gör nu, säger Christian Johansson, insatsledare, till P4 Kronoberg.

(TT)

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen