Flera skogsbränder rasar i landet


Det brinner i skog och mark på flera håll i landet. Enligt SMHI råder brandrisk upp till och med Jämtlands län utom fjällen.

På flera platser har allmänheten uppmanats att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av kraftig rök.

I Värmland brinner det i Hagfors kommun. Vid 21-tiden uppmanade räddningsledaren boende i Hornäs och Östra Tönnet att evakuera, via ett viktigt meddelande till allmänheten. Det handlar om ett 30-tal fastigheter.

I norra Oskarshamns kommun rasar en skogsbrand på minst tio hektar. Elden har spridit sig snabbt och räddningsstyrkor bekämpar branden, enligt lokala medier.

Helikopter vattenbombar

En stor skogsbrand rasar nära Åseda i Småland. Ett 50-tal brandmän har kämpat mot lågorna under söndagseftermiddagen och kvällen, rapporterar Smålandsposten.

– Det är tre–fyra hektar skog som har brunnit och branden spred sig snabbt till en början. Branden är ännu inte helt under kontroll, säger Tony Klemets, räddningsledare vid Räddningstjänsten Östra Kronoberg till tidningen vid 22-tiden.

En helikopter har satts in som vattenbombar området.

Vi räknar med att vara kvar med samma personalstyrka under hela natten och vi får antagligen fortsätta att jobba med branden även under morgondagen, säger Tony Klemets till Smålandsposten.

Stor torka

I Överkalix kommun rasar en mindre skogsbrand, som startade under eftermiddagen och spred sig under kvällen enligt Norrbottens-Kuriren. Insatsen beräknas pågå hela natten.

Enligt Dagens Nyheter har minst 14 platser i landet drabbats under söndagen. Torkan är ovanligt stor:

– Vi har haft det väldigt torrt med mycket lite nederbörd den senaste tiden och det är den främsta anledningen till att det nu blir fler bränder. På vissa håll i södra Sverige handlar det om en extrem torka, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till tidningen.

Enligt SMHI råder brandrisk i stora delar av landet,

En skadad

Flera styrkor från räddningstjänsten har hela söndagen jobbat med att släcka skogsbränder längs med järnvägen i norra Örebro län.

Bränderna ligger i närheten av Silverhöjden och enligt Nerikes brandkår kommer släckningsarbetet att fortsätta under hela natten och troligen större delen av måndagen, rapporterar SR Örebro.

Minst en person har skadats i bränderna. I Lammhult i Småland brann det i terrängen, och elden spred sig till bland annat ett vindskydd. En kvinna fördes till sjukhus med brandskador. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet upprättades senare, skriver DN.

(TT)

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen