Svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán utredde brottsmisstankar mot en av den kongolesiska regeringens ministrar, Clément Kanku, när hon mördades. Det framgår av en artikel i New York Times.
Enligt tidningen hade Catalán 130 filer om Kanku i sin dator.
En av dessa var ett inspelat telefonsamtal där Kanku och en medarbetare pratar om ett mord på en arméofficer och dennes livvakter. Av samtalet att döma, kan morden ha beordrats eller beställts av Kanku.
Uppenbart är att Catalán var upphetsad över materialet. Hon befann sig i Kongo-Kinshasa för att på FN:s uppdrag utreda misstankar om brott mot mänskliga rättigheter i landet, bland annat Kankus inblandning i massakrer i regionen Kasai förra året.
Hon skrev i sin dagbok i slutet av januari (översatt från engelska): "Jag kanske kan sätta dit den här skitstöveln. Jäklar!"
Skulle träffas
Det är, enligt New York Times, oklart hur Catalán fått tag på det inspelade samtalet. Men personer som kände till hennes utredning hävdar att hon talat om för Kanku att hon hade tillgång till inspelningen.
Det var tänkt att hon skulle möta honom efter att hon kommit tillbaka från sin resa in i bushen - den resa då hon mördades tillsammans med sin amerikanske kollega Michael Sharp.
New York Times har kontaktat Kanku som erkänner att han pratat med Catalán och Sharp, men strax därefter avslutar han samtalet tvärt.
Kritik mot FN
Kanku var utvecklingsminister fram till maj i år då han avskedades från sin post. Det är känt att han har kopplingar till milisstyrkor i Kasai. Han utsågs till minister i regeringen specifikt för att han troddes kunna få kontroll över rebellerna.
Den kongolesiska regeringen hävdar att de vet vilka som låg bakom morden på Catalán och Sharp, men har ännu inte lämnat ut några detaljer.
Skarp kritik har riktats mot FN för de mycket dåliga arbets- och säkerhetsförhållanden som experterna arbetade under. Efter morden tog det två månader för organisationen att ens tillsätta en panel som ska utreda vad som gick fel under uppdraget i Kasai, rapporterar New York Times. Säkerhetsrådet skulle kunna inleda en mer formell utredning men har hittills inte gjort det.
(TT)