Den tidigare FBI-juristen Kevin Clinesmith förfalskade ett e-mejl som en del i en ansökan om att spionera på en tidigare rådgivare i Trumpkampanjen 2016. På fredagen dömdes han till ett års villkorlig dom.
Den federala domstolen har tidigare yrkat på fängelsestraff, men domare James Boasberg sade att 38-åringen redan har lidit mycket efter att han åtalats och erkänt sig skyldig.
Clinesmith: Gjorde ett ”allvarligt fel”
Clinesmith sade under rättegången att han gjorde ett ”allvarligt fel” och ”skadade de institutioner som jag värnar om och ser upp till”.
Förutom den villkorliga domen döms han också till 400 timmars samhällstjänst.
Det var i augusti som han erkände att han ändrade innehållet i ett e-mejl. Detta för att få ett godkännande på en ansökan om en övervakningsfullmakt, en så kallad Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), för att kunna spionera på den tidigare rådgivaren i Trumpkampanjen, Carter Page.
Kevin Clinesmith förfalskade e-mejlet i juni 2017 när han arbetade som jurist för FBI i utredningen kring kopplingarna mellan Ryssland och Trumpkampanjen som går under namnet ”Crossfire Hurricane”.
I dokumentet ändrade han så att Page ”inte” var ”en källa” för CIA, trots att CIA meddelade FBI att det i själva verket var tvärtom.
Justitiedepartementets internutredare Michael Horowitz har tidigare sagt att man fann 17 ”betydande felaktigheter och försummelser” kring FBI:s tillstånd att övervaka Page.
Utredningen fördunklades
FBI-anställda som ledde Crossfire Hurricane arbetade också på utredningen om Hillary Clintons användning av en privat e-mejl-server i sitt arbete i administrationen.
Tidigare har Horowitz konstaterat att Clinton-e-mejl-utredningen fördunklades av att FBI-anställda uttryckte anti-Trump- och pro-Clinton-åsikter i meddelanden.
Bland annat diskuterade FBI-agenten Peter Strzok och FBI-advokaten Lisa Page om att förhindra Trump från att bli president och skapade en ”försäkringspolicy” ifall han skulle vinna valet.
FBI:s Crossfire Hurricane-utredning kring Trumpkampanjen påbörjades i juli 2016 för att utreda anklagelser om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016, inklusive kopplingar mellan Ryssland och politiska kampanjer.
Utredningen togs sedan över av den särskilde åklagaren Robert Mueller. I april 2019 fastslog han att man inte hade hittat några bevis på att Donald Trump eller hans kampanj hade konspirerat eller samarbetat med Ryssland för att vinna presidentvalet.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.