Den tidigare teknikchefen på det kinesiska bolaget Bytedance, Yintao Yu, hävdar att vissa medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet (KKP) använde data från företaget för att identifiera och lokalisera demonstranter i Hongkong. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.
I mitten av maj lämnade Yu, som fick sparken från bolaget år 2018, in en stämningsansökan om felaktig uppsägning till en domstol i San Francisco i USA, enligt The New York Times.
Han säger att personer i KKP hade tillgång till amerikanska användaruppgifter. Bytedance, som äger den sociala videoappen Tiktok, förnekar anklagelserna och kallar dem ”grundlösa”.
Yu hävdar, enligt AP, att data användes för att hålla koll på demonstranter och medborgarrättsaktivister i Hongkong. Detta genom att övervaka deras platser och enheter såväl nätverksinformation som SIM-kortidentifiering, IP-adresser och kommunikation.
Nyligen vittnade Tiktoks vd Shou Zi Chew inför kongressen i USA där han kraftfullt förnekade att kinesiska myndigheter hade tillgång till användardata. Efter det blev Yu ”upprörd” och valde att framföra anklagelserna mot Bytedance, skriver nyhetsbyrån.
– Att berätta sanningen öppet i domstol är riskabelt, men social förändring kräver modet att berätta sanningen. Det är viktigt för honom att offentlig politik baseras på korrekt information, så han är fast besluten att berätta sin historia, säger hans advokat Charles Jung, enligt AP.
Tiktok har det senaste året hamnat i blickfånget. Sedan flera månader tillbaka har en rad länder, däribland USA, Storbritannien och Belgien, förbjudit statsanställda att använda appen på sina tjänstetelefoner och surfplattor på grund av säkerhetsrisken.
Enligt Kinas lag om underrättelsesäkerhet från 2017 är kinesiska bolag skyldiga på begäran att lämna ut uppgifter till myndigheter i Kina.
Tidigare har cyberexperter varnat för att Tiktok fungerar som ett spionverktyg för den kinesiska regimen. Företaget förnekar anklagelsen och säger att man aldrig har försett regimen med användardata.
Kontakta journalisten: [email protected]