loading

Meditation har många fördelar. Bland annat stärker det ditt immunförsvar och gör dig mindre stressad.
Meditation har många fördelar. Bland annat stärker det ditt immunförsvar och gör dig mindre stressad.
Blogg

Tia Jumbe: Så kommer du enkelt igång att meditera

Tia Jumbe

Starkare immunförsvar, mindre stress, bättre sömn och prestationsförmåga. Fördelarna med att meditera är så många att det snart inte finns någon ursäkt att låta bli. Här är två enkla meditationer att börja med!  

Om du vill införa en ny hälsovana i ditt liv, låt det bli meditation! Att regelbundet sitta en stund i fokuserad avslappning har en rad vetenskapligt bevisade fördelar, de som jag räknade upp här ovan är bara några. Att meditera så lite som 10-20 minuter om dagen kan förbättra din livskvalitet så enormt mycket att frågan är om du inte borde välja att meditera i stället för att gå till gymmet. 

Börja med en kortare tid och öka successivt ju mer van du blir. Det är bättre att meditera en kort stund och njuta av det, än att försöka meditera en längre tid och bara känna att det är obekvämt eller stressigt.

Om du är helt ny till meditation kan det dock finnas vissa trösklar att ta sig över innan det känns naturligt och givande, tro mig, jag vet. Men trägen vinner.

Att börja meditera kan kännas jobbigt, både fysiskt och psykiskt. Det kan till en början göra ont lite överallt i kroppen, bara av ovanan att sitta stilla i meditationsställning. Börja med att sitta korta stunder, och låt kroppen vänja sig sakta.

Ett annat motstånd kan sitta i tankarna. Din hjärna producerar en aldrig sinande ström av tankar, och de försvinner inte i och med att du sätter dig ner för att meditera. Men när du mediterar slutar du att vara i dina tankar, och låter dem komma och gå där i bakgrunden. Om du plötsligt märker att du har fokus på dina tankar flyttar du medvetet och vänligt fokus tillbaka till andetaget. Det kräver en vilja av stål att gång på gång komma tillbaka med fokus, men det är värt allt slit!

Tia Jumbe. Foto: Privat

Även dina känslor kan göra motstånd mot att meditera. Du kanske inte alls har lust att meditera vissa dagar, eller kanske kommer det upp starka olustkänslor, ilska eller irritation under själva meditationen. Det här är inget konstigt, och precis som när du tålmodigt flyttar tillbaka fokus till andetaget/mantrat när en tanke lockat iväg det, så noterar du bara de känslor som kommer upp och fortsätter att meditera. När du på detta sätt regelbundet möter och utmanar dina inre motstånd och ändå håller löftet till dig själv att meditera varje dag så bygger du samtidigt en inre styrka som gör dig både stark och uthållig.

Så här börjar du meditera:

1. Bestäm dig

Du kommer att behöva disciplin och uthållighet för att hålla igång, så du behöver ha bestämt dig för att du ska börja meditera regelbundet. Börja med en kortare tid och öka successivt ju mer van du blir. Det är bättre att meditera en kort stund och njuta av det, än att försöka meditera en längre tid och bara känna att det är obekvämt eller stressigt. Bestäm dig också gärna för att köra samma meditation ett tag. 40 dagar kan vara ett bra mål. Enligt yogatraditionen tar det nämligen 40 dagar för att förändra en vana

2. Välj tid och plats

Meditera på en tid som passar dig och din vardag. Den yogiska och ayurvediska traditionen påbjuder meditation och yoga i arla morgonstund, och för en del kanske det funkar toppen. För andra kanske det känns bättre på kvällen. Det viktiga är att det blir av. Välj en plats där du får vara ifred, gärna en och samma varje gång. Platsen laddas med energier och kroppen kommer efter ett tag att koppla den till meditation, vilket gör det lättare för dig att komma till ro. Vänta ett par timmar med att meditera efter att du har ätit mat.

3. Bra utrustning

Ha på dig mjuka kläder och naturliga material. Ha gärna en sjal eller filt i närheten som du kan svepa om dig om du skulle bli kall. Sitt gärna på en filt i naturmaterial. Undvik att sitta direkt på golvet, det kyler ner. Kanske behöver du en meditationskudde eller pall för att det ska fungera att sitta en längre stund.

4. Sitt fint

Det viktigaste är att du sitter med ryggen rak och nacken sträckt. En vanlig position är lätt meditationsställning, ”skräddarställning”. Du kan också sitta i klippställningen, alltså på knä. Sträck på ryggen, dra hakan lätt inåt/nedåt samtidigt som du strävar uppåt med bröstkorgen. Den här positionen öppnar kanalerna mellan kroppen och huvudet maximalt, och skyddar dig ifrån att bli snurrig och få huvudvärk. Du kan också sitta på en stol, se till att du har kontakt med hela fotsulorna i golvet. Sitt en bit ut på sitsen så att du kan hålla ryggen rak och nacken sträckt. Lägg händerna med handflatorna neråt på låren eller knäna, med tummen mot pekfingret, eller med handryggarna vilande i varandra i knät.

Två enkla meditationer att börja med

Här är två superenkla meditationer att börja utforska området med.

1. Prova att meditera

Den här passar dig som är ny till meditation men nyfiken och vill prova en enkel teknik.

Tid: 5 minuter första gången (ställ en timer). Öka successivt tiden till 30 minuter.

Gör så här:

– Sitt med slutna ögon. Iaktta din andning. Notera hur andetaget rör sig i din kropp, in och ut som en våg, utan att du behöver göra någonting. Bara observera andetaget.

– Längst ut på utandningen kanske du upptäcker att du har ett ögonblick av stillhet, då det inte händer någonting, du varken andas in eller ut, utan är helt stilla. Stanna i det ögonblicket, håll andan mjukt ute en kort stund och iaktta den stillheten. Fortsätt så i några andetag.

– Se sedan om du kan skapa den pausen på både utandning och inandning. Håll andan inne och ute helt kort och bara stanna i den känslan av total stillhet som infinner sig. Låt fokus helt och hållet stanna i ditt andetag.

– Om du märker att tankarna är på annat håll – på vad du ska laga för middag, vad du ska göra på jobbet i morgon – bara notera detta, utan att värdera eller döma, och flytta sedan fokus tillbaka till andningen. Upprepa detta varje gång du märker att tankarna är på annat håll, undvik att klanka ner på dig själv för att tankarna seglar iväg. Bara fortsätt tålmodigt att ta dem tillbaka.

– För att avsluta, släpp fokus på andetaget, låt uppmärksamheten gradvis börja omfatta omvärlden. Öppna mjukt ögonen och sträck på dig.

2. Uppmärksamhet på andningen

Att kunna rikta uppmärksamheten till sin andning är grunden till meditation och också ett sätt för oss att bli med medvetna om allt annat som finns runt omkring oss. I den här buddhistiska meditationen övar vi upp vår uppmärksamhet.

Tid: 12 minuter första gången. Meditationen är delad i fyra delar, lägg lika lång tid på varje del. Öka sedan successivt tiden till 60 minuter.

Gör så här:

– Sitt en stund med slutna ögon och känn din kropp. Känn tyngden av kroppen mot golvet. Känn hur du sträcker upp genom ryggraden, hur toppen av huvudet strävar mot taket. Flytta sedan uppmärksamheten till andetaget. Iaktta din andning. Notera hur ditt naturliga andetag rör sig i din kropp, in och ut som en våg. Behåll ett avslappnat och naturligt andetag genom hela övningen.

– Första delen: När du har gjort dig medveten om varje in- och utandning börjar du vid slutet av varje utandning att räkna. Börja på ett och fortsätt i slutet av varje utandetag tills du har räknat till tio. Då börjar du om med ett. Om du plötsligt upptäcker att tankarna har glidit iväg på annat håll, att du räknar utan att vara närvarande eller att du har tappat räkningen, börja om på ett. Det viktiga är inte räknandet, utan att du är uppmärksam på andetaget.

– Andra delen: Fortsätt att uppmärksamma din andning, men flytta den punkt du räknar. Räkna nu i stället i början av varje inandning, eller precis innan du ska andas in. Precis som i förra delen börjar du räkna på ett, och börjar om efter tio. Varje gång du upptäcket att du har tappt uppmärksamheten vid andetaget så börjar du om att räkna på ett.

– Tredje delen: Släpp räknandet, sitt och bara följ andetaget med så stor närvaro som möjligt. Upplev det som känns under hela andetaget.

– Fjärde delen: Fokusera på den punkt där du allra först känner luften som du andas in. Det kan vara i näsborrarnas yttersta kant, eller kanske till och med i vibrationerna som luften skapar på huden alldeles nedanför näsan. Utforska upplevelsen när andetaget går in och ut.

– För att avsluta: Kom tillbaka till ditt naturliga andetag. Bli medveten om din kropp, tyngden av den ner mot underlaget. Bli gradvis medveten om de ljud du hör och din omgivning. Ta ett par djupa andetag innan du avslutar meditationen, börjar röra på kroppen och öppnar ögonen.

 

Det är min innerliga förhoppning att du har hittat en meditation här som du är sugen på att prova.

All lycka,

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den senaste boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss 

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Meditation har många fördelar. Bland annat stärker det ditt immunförsvar och gör dig mindre stressad.
Meditation har många fördelar. Bland annat stärker det ditt immunförsvar och gör dig mindre stressad.
Blogg

Tia Jumbe: Så kommer du enkelt igång att meditera

Tia Jumbe

Starkare immunförsvar, mindre stress, bättre sömn och prestationsförmåga. Fördelarna med att meditera är så många att det snart inte finns någon ursäkt att låta bli. Här är två enkla meditationer att börja med!  

Om du vill införa en ny hälsovana i ditt liv, låt det bli meditation! Att regelbundet sitta en stund i fokuserad avslappning har en rad vetenskapligt bevisade fördelar, de som jag räknade upp här ovan är bara några. Att meditera så lite som 10-20 minuter om dagen kan förbättra din livskvalitet så enormt mycket att frågan är om du inte borde välja att meditera i stället för att gå till gymmet. 

Börja med en kortare tid och öka successivt ju mer van du blir. Det är bättre att meditera en kort stund och njuta av det, än att försöka meditera en längre tid och bara känna att det är obekvämt eller stressigt.

Om du är helt ny till meditation kan det dock finnas vissa trösklar att ta sig över innan det känns naturligt och givande, tro mig, jag vet. Men trägen vinner.

Att börja meditera kan kännas jobbigt, både fysiskt och psykiskt. Det kan till en början göra ont lite överallt i kroppen, bara av ovanan att sitta stilla i meditationsställning. Börja med att sitta korta stunder, och låt kroppen vänja sig sakta.

Ett annat motstånd kan sitta i tankarna. Din hjärna producerar en aldrig sinande ström av tankar, och de försvinner inte i och med att du sätter dig ner för att meditera. Men när du mediterar slutar du att vara i dina tankar, och låter dem komma och gå där i bakgrunden. Om du plötsligt märker att du har fokus på dina tankar flyttar du medvetet och vänligt fokus tillbaka till andetaget. Det kräver en vilja av stål att gång på gång komma tillbaka med fokus, men det är värt allt slit!

Tia Jumbe. Foto: Privat

Även dina känslor kan göra motstånd mot att meditera. Du kanske inte alls har lust att meditera vissa dagar, eller kanske kommer det upp starka olustkänslor, ilska eller irritation under själva meditationen. Det här är inget konstigt, och precis som när du tålmodigt flyttar tillbaka fokus till andetaget/mantrat när en tanke lockat iväg det, så noterar du bara de känslor som kommer upp och fortsätter att meditera. När du på detta sätt regelbundet möter och utmanar dina inre motstånd och ändå håller löftet till dig själv att meditera varje dag så bygger du samtidigt en inre styrka som gör dig både stark och uthållig.

Så här börjar du meditera:

1. Bestäm dig

Du kommer att behöva disciplin och uthållighet för att hålla igång, så du behöver ha bestämt dig för att du ska börja meditera regelbundet. Börja med en kortare tid och öka successivt ju mer van du blir. Det är bättre att meditera en kort stund och njuta av det, än att försöka meditera en längre tid och bara känna att det är obekvämt eller stressigt. Bestäm dig också gärna för att köra samma meditation ett tag. 40 dagar kan vara ett bra mål. Enligt yogatraditionen tar det nämligen 40 dagar för att förändra en vana

2. Välj tid och plats

Meditera på en tid som passar dig och din vardag. Den yogiska och ayurvediska traditionen påbjuder meditation och yoga i arla morgonstund, och för en del kanske det funkar toppen. För andra kanske det känns bättre på kvällen. Det viktiga är att det blir av. Välj en plats där du får vara ifred, gärna en och samma varje gång. Platsen laddas med energier och kroppen kommer efter ett tag att koppla den till meditation, vilket gör det lättare för dig att komma till ro. Vänta ett par timmar med att meditera efter att du har ätit mat.

3. Bra utrustning

Ha på dig mjuka kläder och naturliga material. Ha gärna en sjal eller filt i närheten som du kan svepa om dig om du skulle bli kall. Sitt gärna på en filt i naturmaterial. Undvik att sitta direkt på golvet, det kyler ner. Kanske behöver du en meditationskudde eller pall för att det ska fungera att sitta en längre stund.

4. Sitt fint

Det viktigaste är att du sitter med ryggen rak och nacken sträckt. En vanlig position är lätt meditationsställning, ”skräddarställning”. Du kan också sitta i klippställningen, alltså på knä. Sträck på ryggen, dra hakan lätt inåt/nedåt samtidigt som du strävar uppåt med bröstkorgen. Den här positionen öppnar kanalerna mellan kroppen och huvudet maximalt, och skyddar dig ifrån att bli snurrig och få huvudvärk. Du kan också sitta på en stol, se till att du har kontakt med hela fotsulorna i golvet. Sitt en bit ut på sitsen så att du kan hålla ryggen rak och nacken sträckt. Lägg händerna med handflatorna neråt på låren eller knäna, med tummen mot pekfingret, eller med handryggarna vilande i varandra i knät.

Två enkla meditationer att börja med

Här är två superenkla meditationer att börja utforska området med.

1. Prova att meditera

Den här passar dig som är ny till meditation men nyfiken och vill prova en enkel teknik.

Tid: 5 minuter första gången (ställ en timer). Öka successivt tiden till 30 minuter.

Gör så här:

– Sitt med slutna ögon. Iaktta din andning. Notera hur andetaget rör sig i din kropp, in och ut som en våg, utan att du behöver göra någonting. Bara observera andetaget.

– Längst ut på utandningen kanske du upptäcker att du har ett ögonblick av stillhet, då det inte händer någonting, du varken andas in eller ut, utan är helt stilla. Stanna i det ögonblicket, håll andan mjukt ute en kort stund och iaktta den stillheten. Fortsätt så i några andetag.

– Se sedan om du kan skapa den pausen på både utandning och inandning. Håll andan inne och ute helt kort och bara stanna i den känslan av total stillhet som infinner sig. Låt fokus helt och hållet stanna i ditt andetag.

– Om du märker att tankarna är på annat håll – på vad du ska laga för middag, vad du ska göra på jobbet i morgon – bara notera detta, utan att värdera eller döma, och flytta sedan fokus tillbaka till andningen. Upprepa detta varje gång du märker att tankarna är på annat håll, undvik att klanka ner på dig själv för att tankarna seglar iväg. Bara fortsätt tålmodigt att ta dem tillbaka.

– För att avsluta, släpp fokus på andetaget, låt uppmärksamheten gradvis börja omfatta omvärlden. Öppna mjukt ögonen och sträck på dig.

2. Uppmärksamhet på andningen

Att kunna rikta uppmärksamheten till sin andning är grunden till meditation och också ett sätt för oss att bli med medvetna om allt annat som finns runt omkring oss. I den här buddhistiska meditationen övar vi upp vår uppmärksamhet.

Tid: 12 minuter första gången. Meditationen är delad i fyra delar, lägg lika lång tid på varje del. Öka sedan successivt tiden till 60 minuter.

Gör så här:

– Sitt en stund med slutna ögon och känn din kropp. Känn tyngden av kroppen mot golvet. Känn hur du sträcker upp genom ryggraden, hur toppen av huvudet strävar mot taket. Flytta sedan uppmärksamheten till andetaget. Iaktta din andning. Notera hur ditt naturliga andetag rör sig i din kropp, in och ut som en våg. Behåll ett avslappnat och naturligt andetag genom hela övningen.

– Första delen: När du har gjort dig medveten om varje in- och utandning börjar du vid slutet av varje utandning att räkna. Börja på ett och fortsätt i slutet av varje utandetag tills du har räknat till tio. Då börjar du om med ett. Om du plötsligt upptäcker att tankarna har glidit iväg på annat håll, att du räknar utan att vara närvarande eller att du har tappat räkningen, börja om på ett. Det viktiga är inte räknandet, utan att du är uppmärksam på andetaget.

– Andra delen: Fortsätt att uppmärksamma din andning, men flytta den punkt du räknar. Räkna nu i stället i början av varje inandning, eller precis innan du ska andas in. Precis som i förra delen börjar du räkna på ett, och börjar om efter tio. Varje gång du upptäcket att du har tappt uppmärksamheten vid andetaget så börjar du om att räkna på ett.

– Tredje delen: Släpp räknandet, sitt och bara följ andetaget med så stor närvaro som möjligt. Upplev det som känns under hela andetaget.

– Fjärde delen: Fokusera på den punkt där du allra först känner luften som du andas in. Det kan vara i näsborrarnas yttersta kant, eller kanske till och med i vibrationerna som luften skapar på huden alldeles nedanför näsan. Utforska upplevelsen när andetaget går in och ut.

– För att avsluta: Kom tillbaka till ditt naturliga andetag. Bli medveten om din kropp, tyngden av den ner mot underlaget. Bli gradvis medveten om de ljud du hör och din omgivning. Ta ett par djupa andetag innan du avslutar meditationen, börjar röra på kroppen och öppnar ögonen.

 

Det är min innerliga förhoppning att du har hittat en meditation här som du är sugen på att prova.

All lycka,

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den senaste boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024