loadingTia Jumbe har skrivit en mängd böcker inom kost och hälsa. Här berättar hon om spirulina och chlorella, och delar med sig av recept från boken "Boosta din hälsa med naturens superfoods" . Foto: Camilla Lindqvist
Tia Jumbe har skrivit en mängd böcker inom kost och hälsa. Här berättar hon om spirulina och chlorella, och delar med sig av recept från boken "Boosta din hälsa med naturens superfoods" . Foto: Camilla Lindqvist
Blogg

Tia Jumbe: Boosta din hälsa med havets gröna guld!

Tia Jumbe

Vill du bara boosta med ett enda superfood i höst – välj havets gröna guld! Algerna spirulina och chlorella är de mest näringstäta och stärkande födoämnen som finns. Här får du två goda recept på dessa superboostande alger.

En vanlig fråga som jag får är vilket superfood jag tycker är bäst. Jag har svarat lite olika på den frågan, eftersom ordet “bäst” är relativt. Brännässla är ju till exempel extremt bra. Förutom att brännässlan är näringsrik, antiinflammatorisk, renande, samt rik på mineraler och vitaminer, så växer den ju runt knuten hos de flesta av oss. Till och med jag som bor 20 minuter från Stockholms Central kan helt gratis på vårkanten skörda mängder av supernyttiga brännässlor. Det här gör brännässlan till ett utomordentligt bra superfood för alla!

Med samtliga essentiella aminosyror, och 60-70 procent protein är Spirulina och Chlorella ett perfekt tillskott.

Chaga/Sprängticka har jag också vid något tillfälle nämnt, svampen som växer högt upp på björkstammar i de nordligaste delarna av jordklotet. Även i norra Sverige kan vi skörda chaga, som hyllas för sina hälsoegenskaper överallt där den växer. Chaga sägs vara den mest kraftfulla av medicinalsvampar, bland annat kallas den för odödlighetens svamp! Mycket bra superfood även det!

Men i dag vill jag lyfta fram två extra fantastiska hjältar bland superfoods, nämligen havets gröna guld: Spirulina och Chlorella. Du kan i princip inte boosta med något nyttigare än dessa alger.


Spirulina och Chlorella tillhör de äldsta livsformerna på jorden. Dessa växter har funnits i mer än 3 miljoner år! Men inte nog med det, dessa alger är också de mest näringstäta födoämnen som finns. Det finns inte någonting annat i vår värld som innehåller fler näringsämnen! Dessa alger har bland annat ett extremt högt proteininnehåll. Med samtliga essentiella aminosyror, och 60-70 procent protein är Spirulina och Chlorella ett perfekt tillskott, särskilt för dig som vill utesluta eller skära ner på kött.

På Spirulinas meritlista står att den är antiinflammatorisk och kan verka smärtdämpande, lindra ledbesvär, hudbesvär, astma och allergi, stabilisera blodsocker och lindra PMS-symptom. Spirulina har också utrensande effekt, men när det gäller att rena kroppen är algkollegan Chlorella snäppet vassare. Chlorella har nämligen dessutom fiberrika yttre cellväggar, som sägs binda tungmetaller och föra med sig dessa ut.

I rätt sammanhang och med rätt ingredienskompisar går det att få smakfason på de flesta superfoods – även spirulina och chlorella!

Det finns fler skillnader mellan superalgerna. Chlorella innehåller mer klorofyll än någon annan planta. Unikt för Chlorella är också att den innehåller tillväxtfaktorn CGF, som hjälper till att bygga upp immunförsvaret, att bygga upp ny vävnad och som motverkar cellernas åldrande. Denna alg är också hälsosam för bakteriefloran i mage och tarm.

När det gäller doshorna så dämpar Spirulina pitta och kapha, och ökar vata om det intas i stora mängder, mer än 2 tsk om dagen.

Det finns egentligen bara ett problem med dessa fantastiska alger. De smakar illa. Jo, det är sant. Dagsdosen på cirka 1 tsk utblandat i vatten smakar som att dricka grumligt sjövatten och är faktiskt bland det äckligast jag vet. Spirulina är också en av anledningarna till att jag skrev Boosta din hälsa med naturens superfoods, som kom i våras (BladhbyBladh förlag). Boken är full med välsmakande recept på 15 nyttiga, men i sig själv ganska illasmakande, superfoods. I rätt sammanhang och med rätt ingredienskompisar går det att få smakfason på de flesta superfoods – även spirulina och chlorella!

Här är två recept ur boken, ett på spirulina och ett på chlorella:

1. Grön lassi (dryck)

2 portioner (ca 7 dl)

3,5 dl turkisk yoghurt

3,5 dl vatten

1 msk spirulinapulver

2 msk malen kardemumma

2 msk råsocker

1 tsk malen ingefära

Gör så här:

Blanda alla kryddor och spirulina i en skål. Häll vatten och yoghurt i en mixer, tillsätt kryddblandningen, mixa till en slät  lassi.

2. Asiatisk alg (dressing)

1 dl olivolja

2 krukor färsk coriander

3 vitlöksklyftor

2 röda chili

2 msk sesamolja

3 msk tamarisoja

2 lime, saften

1 msk chlorella

1 msk socker

salt och svartpeppar

Gör så här:

Skölj, kärna ur och finhacka chili. Skala och finhacka vitlök. Hacka koriander. Lägg i en skål. Blanda ner allt utom salt och svartpeppar i skålen. Rör tills sockret och chlorellan löst sig. Smaka av med salt och svartpeppar.

Drick/ät och njut!

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingTia Jumbe har skrivit en mängd böcker inom kost och hälsa. Här berättar hon om spirulina och chlorella, och delar med sig av recept från boken "Boosta din hälsa med naturens superfoods" . Foto: Camilla Lindqvist
Tia Jumbe har skrivit en mängd böcker inom kost och hälsa. Här berättar hon om spirulina och chlorella, och delar med sig av recept från boken "Boosta din hälsa med naturens superfoods" . Foto: Camilla Lindqvist
Blogg

Tia Jumbe: Boosta din hälsa med havets gröna guld!

Tia Jumbe

Vill du bara boosta med ett enda superfood i höst – välj havets gröna guld! Algerna spirulina och chlorella är de mest näringstäta och stärkande födoämnen som finns. Här får du två goda recept på dessa superboostande alger.

En vanlig fråga som jag får är vilket superfood jag tycker är bäst. Jag har svarat lite olika på den frågan, eftersom ordet “bäst” är relativt. Brännässla är ju till exempel extremt bra. Förutom att brännässlan är näringsrik, antiinflammatorisk, renande, samt rik på mineraler och vitaminer, så växer den ju runt knuten hos de flesta av oss. Till och med jag som bor 20 minuter från Stockholms Central kan helt gratis på vårkanten skörda mängder av supernyttiga brännässlor. Det här gör brännässlan till ett utomordentligt bra superfood för alla!

Med samtliga essentiella aminosyror, och 60-70 procent protein är Spirulina och Chlorella ett perfekt tillskott.

Chaga/Sprängticka har jag också vid något tillfälle nämnt, svampen som växer högt upp på björkstammar i de nordligaste delarna av jordklotet. Även i norra Sverige kan vi skörda chaga, som hyllas för sina hälsoegenskaper överallt där den växer. Chaga sägs vara den mest kraftfulla av medicinalsvampar, bland annat kallas den för odödlighetens svamp! Mycket bra superfood även det!

Men i dag vill jag lyfta fram två extra fantastiska hjältar bland superfoods, nämligen havets gröna guld: Spirulina och Chlorella. Du kan i princip inte boosta med något nyttigare än dessa alger.


Spirulina och Chlorella tillhör de äldsta livsformerna på jorden. Dessa växter har funnits i mer än 3 miljoner år! Men inte nog med det, dessa alger är också de mest näringstäta födoämnen som finns. Det finns inte någonting annat i vår värld som innehåller fler näringsämnen! Dessa alger har bland annat ett extremt högt proteininnehåll. Med samtliga essentiella aminosyror, och 60-70 procent protein är Spirulina och Chlorella ett perfekt tillskott, särskilt för dig som vill utesluta eller skära ner på kött.

På Spirulinas meritlista står att den är antiinflammatorisk och kan verka smärtdämpande, lindra ledbesvär, hudbesvär, astma och allergi, stabilisera blodsocker och lindra PMS-symptom. Spirulina har också utrensande effekt, men när det gäller att rena kroppen är algkollegan Chlorella snäppet vassare. Chlorella har nämligen dessutom fiberrika yttre cellväggar, som sägs binda tungmetaller och föra med sig dessa ut.

I rätt sammanhang och med rätt ingredienskompisar går det att få smakfason på de flesta superfoods – även spirulina och chlorella!

Det finns fler skillnader mellan superalgerna. Chlorella innehåller mer klorofyll än någon annan planta. Unikt för Chlorella är också att den innehåller tillväxtfaktorn CGF, som hjälper till att bygga upp immunförsvaret, att bygga upp ny vävnad och som motverkar cellernas åldrande. Denna alg är också hälsosam för bakteriefloran i mage och tarm.

När det gäller doshorna så dämpar Spirulina pitta och kapha, och ökar vata om det intas i stora mängder, mer än 2 tsk om dagen.

Det finns egentligen bara ett problem med dessa fantastiska alger. De smakar illa. Jo, det är sant. Dagsdosen på cirka 1 tsk utblandat i vatten smakar som att dricka grumligt sjövatten och är faktiskt bland det äckligast jag vet. Spirulina är också en av anledningarna till att jag skrev Boosta din hälsa med naturens superfoods, som kom i våras (BladhbyBladh förlag). Boken är full med välsmakande recept på 15 nyttiga, men i sig själv ganska illasmakande, superfoods. I rätt sammanhang och med rätt ingredienskompisar går det att få smakfason på de flesta superfoods – även spirulina och chlorella!

Här är två recept ur boken, ett på spirulina och ett på chlorella:

1. Grön lassi (dryck)

2 portioner (ca 7 dl)

3,5 dl turkisk yoghurt

3,5 dl vatten

1 msk spirulinapulver

2 msk malen kardemumma

2 msk råsocker

1 tsk malen ingefära

Gör så här:

Blanda alla kryddor och spirulina i en skål. Häll vatten och yoghurt i en mixer, tillsätt kryddblandningen, mixa till en slät  lassi.

2. Asiatisk alg (dressing)

1 dl olivolja

2 krukor färsk coriander

3 vitlöksklyftor

2 röda chili

2 msk sesamolja

3 msk tamarisoja

2 lime, saften

1 msk chlorella

1 msk socker

salt och svartpeppar

Gör så här:

Skölj, kärna ur och finhacka chili. Skala och finhacka vitlök. Hacka koriander. Lägg i en skål. Blanda ner allt utom salt och svartpeppar i skålen. Rör tills sockret och chlorellan löst sig. Smaka av med salt och svartpeppar.

Drick/ät och njut!

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024