Rivstarta hösten med en energigivande detox – men låt inte reningen stanna vid det du äter. Varför inte rena hela livet? Du får mer energi, renare kropp och ett gladare sinne genom att detoxa allt ifrån sommarens synder till badrumsskåp och sociala medier. Så här gör du!
Inom ayurvedan rekommenderar vi en detox vid varje årstidsförändring. Tanken är att hjälpa till att rensa ut de restprodukter och toxiner som har samlats i kroppen under föregående årstid. Alldeles snart är det alltså dags att rensa sommarens synder ur systemet.
Men det är ju inte bara en fysisk detox som är viktig för vår hälsa, energinivå och glädje. Det är minst lika viktigt att detoxa sin omgivning och sin hjärna.
Toxiner lagras i kroppen när matsmältningen inte riktigt är på topp, men de kommer också ifrån bekämpningsmedel i den mat vi äter, och föroreningar från den luft vi andas. Ingen människa i dag går fri från skadliga ämnen, och ju äldre vi blir desto mer hjälp behöver kroppen för att effektivt rena sig. Genom att äta mat eller dricka juicer och smoothies som är skonsamma för matsmältning och matsmältningsorgan så underlättar du för kroppens egna utrensningssystem att göra sitt livsviktiga jobb.
Jag brukar detoxa med en så kallad monodiet. Jag äter alltså samma mat under 10-14 dagar, den lättsmälta ayurvediska mungbönsgrytan kitchari. För mig är alldeles för plågsamt att flera dagar i rad leva enbart på flytande föda, som juicer. I stället äter jag alltså kitchari, som består av mungbönor, basmatiris, grönsaker och olika kryddor som är gynnsamma för matsmältningen. Kitchari balanserar alla doshor och är som sagt skonsamt för matsmältningen, men det är också en av mina favoriträtter. Jag älskar den här blandningen av gurkmeja, koriander, ingefära och spiskummin, och äter kitchari så ofta jag kan även när jag inte detoxar. Du hittar recept på kitchari och några tips på hur du kan äta och leva under din detox lite längre ner.
Men det är ju inte bara en fysisk detox som är viktig för vår hälsa, energinivå och glädje. Det är minst lika viktigt att detoxa sin omgivning och sin hjärna, det skriver jag om i min bok Detox Lifestyle. När vi rensar vår omgivning från skadliga ämnen och vår hjärna från negativt brus utsätts vi för mindre toxiner varje dag i vår vardag, vilket förstås i längden bidrar till att göra oss friskare, piggare och gladare.
Här är några områden som du kan börja detoxa:
1. Ditt hem
Starta din hemmadetox i badrumsskåpet. Rensa bort produkter med skadliga kemikalier, byt ut till hemmagjorda eller ekologiska (läs mer I blogginlägg här och här om att göra sin hudvård själv). Fortsätt in i köket, och gör en plastbantning, alltså rensa ut alla köksredskap av plast. På så sätt slipper du få i dig av de skadliga ämnen som plasten avger. Byt ut mot köksredskap av metall, mat- och förvaringslådor av glas och skärbrädor av trä. Du kan ta en sväng till städskåpet också, och byta ut de konventionella och superstarka städprodukterna mot lite mer människo- och miljövänliga såpa och bikarbonat. Biter på det mesta.
2. Dina tankar
Negativa tankar, oro och rädsla påverkar dig mer än du kan ana, in i din innersta kärna. De slukar stora mängder energi och skapar en kropp och ett sinne i stress och obalans, och slutligen sjukdom. De ger ett konstant påslag av stresshormoner, som ju även det till slut blir ett skadligt ämne för kroppen att hantera. Ta hand om och ansvar för dina negativa känslor. Låt dem inte få fäste i dig, kapsla inte in dem. Känn dem, acceptera dem och vidta sedan de åtgärder du behöver för att släppa dem. Du kanske behöver prata med någon professionellt, och gå till botten med vad de egentligen står för, för att kunna förstå och sedan släppa. Eller kanske räcker det med att du pratar med en vän, mediterar, eller skriver av dig i en dagbok. Hantera dina negativa känslor, din rädsla och oro för din skull, men också för världens skull. Beslut fattade ur rädsla och oro skapar redan alltför mycket elände i den här världen. Jag har nyss återupptagit min vana att skriva dagbok och det funkar väldigt bra för att släppa negativa tankar. När det dyker upp något så skriver jag ner det, och sedan förlorar de i kraft, bleknar och fadar bort.
3. Dina intryck
Stäng av tv-nyheterna, undvik sensationsjournalistik och rensa i dina sociala flöden. Jo, du FÅR välja, välja bort och stänga av. Du behöver inte vara orolig för att inte hänga med i vad som händer. Jag har inte tittat på nyheterna eller läst en dagstidning (förutom DNs rubriker) på flera år, och jag känner ändå till hemmagjorda Trumps alla utspel, terrorattacker och Borgs penisfadäs. Skillnaden är att jag besparar mig själv, mitt sinne och min själ alla upprörande, snaskiga, äckliga, läskiga och sorgliga detaljer, som ju ändå inte är nödvändiga för mig att veta. Och nej, du kommer inte att bli mer oengagerad i omvärlden. Snarare tvärt om. När du har mer energi orkar du engagera dig mer.
Förutom att detoxa hemmet och kosten så kan du hjälpa kroppen att rena sig med hjälp av pranayama (andningsövningar) och yoga. Här är en superenkel ayurvedisk andningsövning som du kan göra morgon och kväll under tiden som du detoxar.
Renande pranayama
Ligg på rygg med benen brett isär och armarna en bit ut från kroppen. Sätt tummen mot pekfingret på båda händerna. Observera ditt vanliga andetag i någon minut. Andas sedan in lugnt och djupt genom näsan samtidigt som du räknar till 4 sekunder. Håll andan inne avslappnat och mjukt i 4 sekunder.
Andas ut genom näsan i 6-8 sekunder. Håll andan ute 2-4 sekunder.
Gör övningen 5-10 minuter 2 gånger per dag, till exempel i sängen morgon och kväll.
Recept på mungbönsgryta (kitchari)
(1 person)
2/3 dl mungbönor, torra
1/3 dl basmatiris
½ tsk senapsfrön
½ tsk hing
½ tsk spiskumminfrön
1 dl grönsaker av valfri sort, till exempel tomat, sötpotatis, rödbetor, vitkål, morot, squash
½ tsk gurkmeja
½-1 tsk korianderpulver
½-1 tsk ingefära
½-1 tsk spiskummin
Salt efter smak
Gör så här:
Blötlägg mungbönor och ris cirka 8 timmar innan tillagning. Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut. Skölj och häll i de blötlagda mungbönorna+riset. Låt fräsa med kryddorna en liten stund, koka sedan lätt i 20 minuter. Tillsätt de hackade grönsakerna, koka sedan lätt i ytterligare 20 minuter. Blanda och häll i kryddorna, rör om ordentligt.
Servera med färska kryddor och eventuellt några färska salladsblad, pressa over lite citron.
Om du vill detoxa med mungbönsgryta som monodiet så kan du äta det så fort du blir hungrig. Gör en ny omgång för varje måltid, rester anses inte bra inom ayurvedan. Ät monodiet i 5-14 dagar.
När du detoxar, tänk på:
1. Du kan behöva vila och sova mer än vanligt när du detoxar
2. Ta promenader och eller gör lite yoga varje dag för att stötta eliminering, men undvik alltför hård träning
3. Ge dig själv en daglig abhyanga-massage med varm olja innan duschen. Det hjälper kroppen ytterligare att rensa ut toxiner. Läs här hur du gör en abhyanga
4. Ät i lugn och ro, tugga ordentligt, 30-35 gånger
5. Ät när du är hungrig, men låt det största målet vara kring 12, och ät mindre till frukost och kvällsmat, då matsmältningen inte är lika stark
6. Om du blir sugen på ett mellanmål kan du koka mjölk och dricka med en nypa kardemumma
7. Efter maten kan du dricka en lassi, 3 delar yoghurt, 1 del vatten med spiskummin och salt
Favorisera:
– Gröna blad, ananas (om ekologisk), brysselkål, vitkål, broccoli, blomkål och basmatiris
– Kryddor som gurkmeja, spiskummin, koriander, fänkålsfrön, svartpeppar och färsk ingefära
– Ekologiska livsmedel
– Varm, nylagad mat
– Drick mycket hett vatten eller detox-te
Undvik:
– Kall mat och dryck
– Kött och fisk
– Rester
– Fryst mat
– Konserverad mat
Observera att innehållet i det här blogginlägget inte tar hänsyn till dina specifika doshor eller eventuella obalanser. För att få individuella kost-, ört-, och livsstilsråd rekommenderar jag att du besöker en ayurvedisk hälsorådgivare för pulsdiagnostik. Läs mer om ett sådant besök här.
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.