loading

Foto: Andrea Leon
Foto: Andrea Leon
Blogg

Tia Jumbe: Krydda din dryck för bättre hälsa

Tia Jumbe

Kryddor är inte något vi enbart kan äta – vi kan dricka dem också! Här är några stärkande kryddor och recept på supergod kryddmjölk. Spice up your drinks!

Kryddor är fina att äta och dricka, dels förstås för att de är goda, men också för att de gör gott, särskilt för magen. Och som vi alla som är intresserade av hälsa vet så är det i magen, eller rättare sagt matsmältningen, vår hälsa börjar!   Vi bör alltså ta alla chanser vi kan att få i oss av de välgörande kryddorna!

Guldmjölk är en populär antiinflammatorisk dryck kryddad med gurkmeja, svartpeppar, kardemumma och lite honung. Foto: Osha Key

Några kryddor och deras effekter

1. Ingefära

Stimulerar matsmältningen, minskar uppblåsthet, antiinflammatorisk, och mildrar huvudvärk

2. Kardemumma

Minskar gaser, stimulerar näringsupptaget

3. Svartpeppar

Stimulerar matsmältningen, bränner toxiner

4. Kanel (helst Ceylonkanel)

Balanserar blodsockret, stimulerar matsmältningen

Kanel stärker matsmältningen och balanserar blodsockernivåerna. Bäst effekt har ceylonkanelen.

5. Kryddnejlika

Stimulerar matsmältningen och levern, minskar hosta

6. Muskot

Ökar näringsupptaget, lugnande

Så, hur gör vi då när vi vill dricka kryddorna. Inte svårt!

Du kan endera hälla någon tesked av en valfri blandning av ovanstående kryddor i ditt vanliga te, eller i ditt chai-te – som jag skrev om här – eller helt enkelt koka 1 tesked av några kryddor några minuter i vatten och sedan sila av och dricka. Eller så kan du göra en supergod kryddmjölk.

Den här goda kryddmjölken är fin att dricka innan läggdags, den gynnar sömnen, matsmältningen och lugnar.

Chai-te är ett kryddigt te som bland annat innehåller kanel, kardemumma, ingefära och svartpeppar. Blandas ofta med mjölk och råsocker eller honung. Foto: René Pollok

Kryddmjölk

Så här gör du:

– Värm 1 liten kopp mjölk eller växtmjölk.

– Häll i 0,25 tsk vardera av malen ingefära, kardemumma, kanel och en nypa muskot i en kopp, häll den varma mjölken över.

– Rör om och låt svalna, tillsätt eventuellt lite honung. 

Det bästa är att använda färska och ekologiska kryddor som du kan köpa i livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer eller i min webbutik.

Det är fint att varva ner med en varm dryck innan sänggående!

Ta hand om dig <3

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Foto: Andrea Leon
Foto: Andrea Leon
Blogg

Tia Jumbe: Krydda din dryck för bättre hälsa

Tia Jumbe

Kryddor är inte något vi enbart kan äta – vi kan dricka dem också! Här är några stärkande kryddor och recept på supergod kryddmjölk. Spice up your drinks!

Kryddor är fina att äta och dricka, dels förstås för att de är goda, men också för att de gör gott, särskilt för magen. Och som vi alla som är intresserade av hälsa vet så är det i magen, eller rättare sagt matsmältningen, vår hälsa börjar!   Vi bör alltså ta alla chanser vi kan att få i oss av de välgörande kryddorna!

Guldmjölk är en populär antiinflammatorisk dryck kryddad med gurkmeja, svartpeppar, kardemumma och lite honung. Foto: Osha Key

Några kryddor och deras effekter

1. Ingefära

Stimulerar matsmältningen, minskar uppblåsthet, antiinflammatorisk, och mildrar huvudvärk

2. Kardemumma

Minskar gaser, stimulerar näringsupptaget

3. Svartpeppar

Stimulerar matsmältningen, bränner toxiner

4. Kanel (helst Ceylonkanel)

Balanserar blodsockret, stimulerar matsmältningen

Kanel stärker matsmältningen och balanserar blodsockernivåerna. Bäst effekt har ceylonkanelen.

5. Kryddnejlika

Stimulerar matsmältningen och levern, minskar hosta

6. Muskot

Ökar näringsupptaget, lugnande

Så, hur gör vi då när vi vill dricka kryddorna. Inte svårt!

Du kan endera hälla någon tesked av en valfri blandning av ovanstående kryddor i ditt vanliga te, eller i ditt chai-te – som jag skrev om här – eller helt enkelt koka 1 tesked av några kryddor några minuter i vatten och sedan sila av och dricka. Eller så kan du göra en supergod kryddmjölk.

Den här goda kryddmjölken är fin att dricka innan läggdags, den gynnar sömnen, matsmältningen och lugnar.

Chai-te är ett kryddigt te som bland annat innehåller kanel, kardemumma, ingefära och svartpeppar. Blandas ofta med mjölk och råsocker eller honung. Foto: René Pollok

Kryddmjölk

Så här gör du:

– Värm 1 liten kopp mjölk eller växtmjölk.

– Häll i 0,25 tsk vardera av malen ingefära, kardemumma, kanel och en nypa muskot i en kopp, häll den varma mjölken över.

– Rör om och låt svalna, tillsätt eventuellt lite honung. 

Det bästa är att använda färska och ekologiska kryddor som du kan köpa i livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer eller i min webbutik.

Det är fint att varva ner med en varm dryck innan sänggående!

Ta hand om dig <3

Tia

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024