Tia Jumbe: 3 sätt att använda sesamolja för hud- och munhälsa
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Sesamolja har använts inom ayurveda sedan urminnes tider. Oljan sägs enligt de gamla skrifterna ha unikt fina egenskaper för hälsan.

Sesamoljan utvinns ur sesamfrön, som odlas bland annat i Indien, Kina, Nordafrika, Central- och Sydamerika. Oljan är rik på mineraler, E-vitamin, linolinsyra, på antioxidanter och är också antiinflammatorisk och antibakteriell. 

Enligt ayurveda är sesamolja den enda olja som går genom alla lager hud och smörjer leder och vävnader från insidan.

Inom ayurveda används mognad sesamolja, det vill säga sesamolja som värmts upp till 100 grader. Det gör dels att oljan lättare går igenom huden, men sägs också öka dess antioxidantvärde många gånger om.

Enligt ayurveda är sesamolja också den enda olja som går genom alla lager hud (enligt ayurveda har vi sju hudlager) och smörjer leder och vävnader från insidan.

Sesamolja är framför allt bra för att balansera vata (läs mer om vatas personlighet här), den är närande och smörjande för vatas torra hud och ger en värmande känsla. Men både pitta och kapha kan förstås också använda sesamolja.

Vi använder sesamoljan framför allt när vi gör vår dagliga oljemassage, abhyanga, som är den första punkten nedan, men du ska också få tips på två ytterligare områden som du kan använda den sköna oljan till.

När du gör en oljemassage med sesamolja så grundar du sinnet och balanserar det lymfatiska- och endokrina systemet. Foto: Chelsea shapouri

Tre tips för att använda sesamolja


1. Oljemassage

Gör en självmassage, abhyanga, med sesamolja – gärna varje dag. Läs en utförlig beskrivning här. Bästa effekt får man om oljan är lätt uppvärmd, läs här hur du enkelt värmer oljan.

2. Smörj näsborrarna 

Det skyddar slemhinnorna mot uttorkning under kall vinter, och skyddar mot pollenallergi under våren (pollenet fastnar helt enkelt inte i slemhinnorna).

3. Gurgla munnen 

Oljesköljning är en superfin rutin att göra på morgonen, kanske samtidigt som du gör din abhyanga. Det drar ut slem, förbättrar munhygienen och förhindrar tandsten. Ta ungefär 1 matsked olja och skölj runt den i munnen. Spotta ut oljan i en papperskorg efter cirka 10 minuter, eller när den har blivit vit och ogenomskinlig. Undvik att svälja!

Du kan också spetsa sesamoljan med en eterisk olja, för att få önskad effekt. Jag har till exempel några droppar palmarosaolja i min ansiktsolja för att stötta cellförnyelsen.

Ta hand om din hud!

Tia <3

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss