Tia Jumbe: Håll insekterna borta med naturliga oljor
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist
Det finns många naturliga sätt att slippa invaderas av obehagliga insekter. Foto: Jazeel Jaz


Insektsmedel är ingen härlig historia. De allra flesta är skadliga för både miljö och människa. Använd naturliga medel i stället! Här är 4 eteriska oljor som håller insekterna borta!

De allra flesta vanliga medel mot mygg och andra insekter innehållet ämnet DEET. DEET håller borta myggor och andra insekter genom att påverka deras luktsinnen. Men DEET är skadligt för både miljö och människa, det rekommenderas till exempel inte att barn använder produkter med DEET.

Som tur är finns det naturliga medel att ta till! På vår roadtrip i Tanzania och Zanzibar förra sommaren hade vi bara med oss eteriska oljor, och det funkade fantastiskt bra! Här är några eteriska oljor som håller myggor och andra insekter borta, dessutom är de bra för kropp och sinne på olika sätt.

Pepparmynta skrämmer bort insekter och är bland annat slemlösande och bra mot bihåleinflammation.

4 eteriska oljor som håller insekterna borta och främjar hälsan

1. Eucalyptus 

Slemlösande och bra mot feber och huvudvärk – samt effektiv mot bakterier och insekter! Använd 2-3 droppar.

2. Patchouli 

Bra för håret, mot oro och stress, upplivande för nervsystemet – och effektiv mot insekter. Använd 2-3 droppar.

3. Sweet orange

Ger omedelbar vitalitet, bra mot oro – och den bästa oljan mot insekter, särskilt myggor. Använd 2-3 droppar.

4. Peppermynta

Svalkande, uppfriskande, ger energi, är slemlösande och bra mot bihåleinflammation, feber och huvudvärk – och håller insekter borta. Använd 1-3 droppar.

Gör så här: 

– Du kan stänka några droppar på sängkläderna när du lägger dig.

– Eller droppa några droppar av den eteriska oljan i en skål, en kopp av keramik eller ett glas och häll på hett vatten, så att ångan med den eteriska oljan sprider sig i rummet.

– För inhalering – sätt en handduk över huvudet ovanför skålen och andas in ångan.

– Du kan också blanda några droppar i en bärarolja såsom sesamolja eller mandelolja, och smörja in kroppen med på kvällen eller innan du går ut.


Ha en fortsatt fin sommar och kom ihåg att VILA (vilket nog görs bäst utan insektsbett)!

Tia <3

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.