Naturhistoriska riksmuseet kompenseras med 12,8 miljoner för att man tvingats hålla stängt efter att ett tak rasade in. Det kommer regeringen att föreslå i vårens ändringsbudget.
Innertaket rasade ned i en samlingssal och entréns tak var instabilt. I augusti förra året tvingades Naturhistoriska i Stockholm stänga för reparationer, efter att hyresvärden Statens fastighetsverk konstaterat stora säkerhetsrisker.
– Redan då gick regeringen ut och var tydlig med att det här inte ska drabba Naturhistoriska riksmuseet som bedriver en viktig och fin verksamhet, det vi gör nu är att leverera på det löftet, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
Museet har tidigare uppskattat sitt totala inkomstbortfall till minst 20 miljoner kronor. Liljestrand hävdat att de 12,8 miljoner som regeringen skjuter till motsvarar det som museet förlorar under 2024. Museet kan också använda ett anslagssparande på 5,9 miljoner för 2023.
Anstånd med hyran
Förra året fick Statens fastighetsverk också ge Naturhistoriska anstånd med hyran under tiden det inte gick att bedriva någon verksamhet i byggnaden.
Branschen har länge pekat på att hyresmodellen för kulturfastigheter är tuff.
– Vi vet att det inte finns någon optimal hyresmodell och att det också redan finns ett betänkande, men vi avser att titta på om det finns någon annan hyresmodell som kanske passar kulturfastigheter bättre, säger Parisa Liljestrand.
Öppnar i juni
Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Alexander Christiansson, SD:s kulturpolitiska talesperson, menar att raset är "ett resultat av en skuld när det gäller kulturarvsfrågor".
– Samtidigt som vi behövt agera snabbt i det här läget, måste vi följa det här över tid, säger han.
Museet ska enligt planen öppna igen den 4 juni i år.