Den pågående skogs- och markbranden i Finnerödja gör att tågen mellan Stockholm och Göteborg leds om. Resenärerna får räkna med förseningar på över två timmar.
Branden, som har rasat sedan lunchtid på fredagen, är inringad och under kontroll.
– Vi har 20–25 personer kvar. Det är ingen eld i nuläget utan det är mest rök från sådant som ligger och pyr, säger Martin Duberg, inre befäl på Nerikes brandkår.
Omkring 60 hektar (600 000 kvadratmeter) har brunnit.
Trafiken avstängd
Med anledning av Finnerödja-branden är tågtrafiken mellan Laxå och Töreboda fortsatt avstängd, vilket påverkar Stockholm–Göteborg i båda riktningarna.
– Snabbtågen söderut leds om via Nässjö och Falköping, och norrut via Karlstad. Det innebär en försening, en förlängd restid, på två och en halv timme, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.
Enligt honom står inga tåg stilla utan alla avgångar leds om som planerat. SJ:s dubbeldäckare kör däremot enbart sträckan Stockholm–Hallsberg, och ersätts med buss till och från Göteborg.
– De har fler stopp än snabbtågen och går inte att leda om.
Även biltrafiken på E20 påverkas – men där är prognosen god.
– Det är släckt och vi ska försöka få igång trafiken så snart som möjligt. Det är värre med tågspåren. Där är det längre ytor och vi har material, slangar, över järnvägen, säger Martin Duberg på räddningstjänsten.
Bränder på flera håll
En annan brand har härjat i ett oländigt skogsområde på ett militärt övningsområde i Älvdalen. Brandmän och personal från hemvärnet har lyckats begränsa spridningen.
– Vi jobbar för fullt med eftersläckning och stubbar som pyr och träd som brinner i rötterna. Det är fortfarande lite känsligt för vind. Vi vill inte att det ska ta fart igen, säger räddningsledare Johan Bodins.
Den helikopter som bistod släckningsarbetet under fredagen deltar även under lördagen. Brandområdet är oförändrat i storlek från fredagskvällen, runt 800 gånger 700 meter stort.
– Eftersläckning och bevakning kommer att fortsätta i flera dagar, säger Johan Bodins.
Den brand som bröt ut i Vrinneviskogen i Norrköpings kommun eftersläcks och hanteras av markägaren.
(Joakim Magnå/TT)